TL buizen zijn tegenwoordig onmisbaar in gebouwen en panden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor schoollokalen, in schuren en garages, kantoorpanden en grote loodsen. Echter kunnen TL buizen schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu als je buis kapot gaat. Dit komt omdat er dan kwikdampen vrijkomen. Echter hebben het dan over traditionele TL buizen, LED TL buizen zijn een stuk milieuvriendelijker en daarnaast niet schadelijk voor jouw gezondheid. In deze blog vertellen we je hoe je een LED TL buis moet installeren. 

Het verschil tussen traditionele en LED TL buizen en armaturen

De traditionele TL armaturen kunnen we opdelen in twee categorieën. Één met een starter en een magnetisch voorschakelapparaat, kortgezegd ballast of VSA. De ander zonder starter en een elektronisch VSA. Deze TL buizen moeten allebeide kant voorzien worden van stroom worden en dus ook aan beide kant aangesloten zijn op het lichtnet.

Bij LED TL buizen zit dit net iets anders. Het hoeft namelijk maar aan 1 kant gevoed te worden. Dit kun je herkennen aan de sticker waarop aangegeven een L of N is. Het zal je opvallen dat het wel twee ‘voetjes’ heeft, dit komt omdat het ene voetje slecht dient als hulpsteun om de buis op de goede plek te houden. 

Is het mogelijk een LED TL buis te plaatsen in een traditionele TL armatuur?

Nu vraag je je vast af; ik wil graag nieuwe LED TL buizen kopen maar ik heb nog traditionele TL armatuur op mijn plafond hangen. Kan ik deze gebruiken? Het antwoord is ja! Dit wordt juist aangeraden om te doen. Wanneer je het armatuur namelijk laat ombouwen naar een LED variant komt het CE-keurmerk te vervallen. Hiermee is het armatuur niet meer verzekerd. Het beste kun je dus gewoon jouw gloednieuwe LED TL buis in het traditionele TL armatuur plaatsen.

Naast LED TL buizen bestaan er ook andere soorten LED verlichting. Om je interieur te verlichten kun je het beste LED spots of LED strips gebruiken. Voor grote ruimtes kun je ook gebruik maken van LED highbays of LED panelen. Mocht je echt voor het grote geschut gaan, dan raden we je aan om LED bouwlampen te kopen. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken tijdens een verbouwing. 

Share:

administrator