Je hebt best vaak de neiging om een lekker koekje te pakken als tussendoortje. Het is natuurlijk veel beter om bijvoorbeeld een banaan te eten. Wil je graag meer gezonde tussendoortjes eten? Weet je nog niet welke er allemaal zijn? Lees dan snel verder en kom erachter welke gezonde tussendoortjes er allemaal zijn!

1. Fruit

Deze is natuurlijk voor velen al een logisch gezond tussendoortje. Er is genoeg keuze waar je uit kan kiezen, denk bijvoorbeeld aan een bakje frambozen of pak een keertje een peer. Fruit zit vol met allerlei vitaminen en mineralen. Een banaan is ook al genoeg om te nemen als een tussendoortje, want ze zijn hartstikke gezond. Dit tussendoortje is ook nog eens redelijk goedkoop. Het wordt vaak aangeraden om een grapefruit, blauwe bessen of een kiwi te eten.

2. Noten

Voor velen is dit wel algemeen bekend, maar ook noten zijn hartstikke gezond voor je en zitten vol gezonde vetten. Noten bevatten ook veel calorieën, het wordt dus ook niet aangeraden om er te veel van te eten als je wilt gaan afvallen. Vaak wordt gezegd dat een handje noten per dag vaak genoeg is. Er zijn verschillende noten waar je uit kan kiezen zoals bijvoorbeeld walnoten of pinda’s. Als je het graag zo gezond mogelijk wilt houden dan zijn ongezouten pinda’s het beste om te eten. Weet je niet zo goed welke noten jij wilt halen? Dan kan je altijd voor een notenmix kiezen. 

3. Volkoren crackers

Ben je toe aan een wat groter tussendoortje, dan is een volkoren cracker misschien wel wat je zoekt. Je zal ook een rijstwafel kunnen eten, want dat is ook gezond tussendoortje. Je kan van alles op je cracker doen qua beleg, denk bijvoorbeeld aan kaas, hummus of een avocado. Wil je het nog gezonder doen? Doe er dan eens schijfjes komkommer of tomaatjes bovenop. 

Er zijn allerlei voordelen aan de volkoren cracker, bijvoorbeeld dat er erg veel vezels in zitten en dat zorgt er voor dat het goed is voor je darmen, ook is het erg verzadigend en is het goed voor je gewicht.

4. Smoothie 

Dit tussendoortje kun je zelf ook maken, maar je kan ook een recept volgen om een smoothie te maken. Als je in de ochtend al genoeg maakt, kun je in de ochtend al een smoothie nemen, maar ook nog later in de middag. 

Of een smoothie altijd gezond is, is nog altijd de vraag, want vaak bevat een smoothie best veel suiker. Het wordt ook aangeraden om een smoothie het liefst zelf te maken, dan heb je minder kans op toegevoegde suikers. Voeg dus ook geen honing of siroop toe, want dan heb je weer het toegevoegde suiker wat er allemaal bijkomt.

Het is wel zo dat er veel vitamines en vezels in een smoothie zitten door alle stukken fruit en groente wat er in zit. 

5. Olijven

Niet iedereen houdt er van, maar het is wel goed voor je. Olijven zijn erg goed voor je als je wilt gaan afvallen en passen bijna in elk eetschema. Er zitten namelijk voedingsstoffen in die goed voor je hart en bloedvaten zijn. Als je op zoek bent naar de gezondste olijf, focus je dan niet te veel op de kleur, want de groene en zwarte olijf komen van dezelfde boom. Het verschil tussen deze twee is dat de groene olijf sneller is geplukt. Olijven bevatten allerlei goede vitamines, ijzers en calcium en zijn dus een goed tussendoortje. 

6. Groente 

Vaak vinden mensen groentes als tussendoortje best saai, maar dan zijn er genoeg groentes die je makkelijk kan eten als tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan snoepgroentes zoals tomaat of komkommer. 

Je kan verschillende groentes ook combineren met een lekkere dipsaus erbij. Een hummus of yoghurtdip zijn de bekendste dipjes die worden gebruikt bij groentes. Dit gezond tussendoortje kan je ook vaak terugvinden op tafel als tussendoortje als er visite langs komt.

7. Bakje yoghurt of kwark

Een bakje yoghurt wordt ook vaak gegeten als een tussendoortje. Je kan hier ook allerlei andere tussendoortjes in doen zoals, noten en fruit. Yoghurt en kwark zitten ook vol met voedzame ingrediënten en is ook eiwitrijk. Als je bezig bent met afvallen dan wordt het aangeraden om te kiezen voor magere yoghurt of kwark. Magere yoghurt en kwark bevat namelijk minder vet en calorieën. 

Als je wat meer smaak wilt hebben aan je bakje yoghurt dan kun je er verschillende soorten fruit in doen zoals blauwe bessen. Ook wordt er vaak honing aan toegevoegd om er wat meer smaak aan te geven. 

8. Kopje soep

Ben je nou meer toe aan een warm tussendoortje dan is een lekker warm kopje soep ook een gezonde keus. Een groentesoep zit al vol met verschillende vitamines, mineralen en vezels. Soep is ook een goede manier om meer groentes te gaan eten, want in groentesoep, je hoort het al waarschijnlijk al aan de naam, maar daar zitten genoeg groentes in. 

Een kopje soep is ook handig om aan je dagelijkse hoeveelheid vocht te komen. Als je een kopje soep neemt, heb je al ongeveer een zevende van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht.

Welke groentes kan je nemen als tussendoortje?

Als je groente wilt eten als tussendoortje dan wordt het vaak aanbevolen om snoepgroenten te nemen, want die kan je best makkelijk eten.

Wat kan je toevoegen aan een bakje yoghurt voor meer smaak?

Je kan verschillende soorten fruit, honing en noten toevoegen aan je yoghurt of kwark voor meer smaak.

Zijn noten een gezond tussendoortje?

Jazeker, in noten zitten verschillende vetten en ook veel calorieën.

Share:

editor