Vaak vinden mensen het erg fijn om tijdens het werk te luisteren naar muziek. Vaak helpt het mensen met het concentreren. Is het ook zo dat het je helpt concentreren? En wat haal je er nog meer uit? Lees snel verder!

1. Concentratie 

Veel mensen zetten muziek op tijdens het werken in de hoop dat ze dan beter kunnen concentreren. Het luisteren van muziek is ook met name gegroeid door de tijden dat mensen moesten thuiswerken, want toen konden ze luisteren waar ze op dat moment behoefte aan hadden. Je kan natuurlijk helemaal zelf gaan bepalen welke muziek je wilt gaan luisteren, maar er is wel eens gediscussieerd of het luisteren naar klassieke muziek helpt met de concentratie. Sommige mensen zeggen namelijk dat dit wel helpt, maar veel mensen zeggen ook van niet. 

Het ligt er natuurlijk vooral aan wat jij persoonlijk fijn vindt om te luisteren tijdens het werken. Dat werkt dan ook vooral vaak het beste.

2. Welk werk?

Vaak als er onderzoek wordt gedaan naar welke muziek het beste is om te concentreren, kijken ze ook naar het type werk wat je doet. Het verschilt namelijk per werkplek wat er beste bij past. Als je werk doet waarbij je veel aan het schrijven bent of bezig bent met grote projecten dan wordt het aanbevolen om rustige muziek te luisteren, het beste is om muziek te luisteren die geen tekst bevat of zelfs helemaal geen tekst, dus instrumentale muziek. Als je namelijk muziek gaat luisteren waar veel tekst in zit ga je hoogstwaarschijnlijk mee neuriën of meezingen, dat zorgt er weer voor dat je bent afgeleid.

Als je werk vaak het invoeren van data is of meer administratieve taken dan kan het juist erg fijn zijn om energieke muziek te luisteren. Door dit te luisteren kan het zijn dat je meer ritme vindt in je werk, waardoor misschien de wat ‘saaiere’ taken wat leuker worden. Door naar upbeat muziek te luisteren, kun je de energie hooghouden.

Als je bijvoorbeeld bij een bedrijf werkt waar je vaak samenwerkt en dus ook veel communiceert met elkaar dan is het juist minder handig om te gaan werken met muziek. Door muziek op te zetten kan je minder goed communiceren met elkaar en het kan ook erg storen voor je medecollega’s. 

Door het type muziek af te stemmen op je werk kan je misschien wel verschil zien. Door de goede muziek op te hebben, terwijl je werkt, kan je hoogstwaarschijnlijk een stuk beter werken dan als je de verkeerde muziek op hebt. 

3. Wat doet muziek met je?

Muziek kan een erg grote rol spelen op hoe je presteert op je werk. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat jij je een stuk rustiger voelt en minder stress ervaart. Mocht het namelijk een keer zo zijn dat jij je wat gestrest voelt op je werk, dan kan het een erg fijn gevoel zijn om even heerlijk tot rust te komen met de juiste muziek. Het horen van je favoriete nummers kan je ook al een erg fijn gevoel geven, waardoor je weer beter kan doorwerken.

Ben je op een druk kantoor bijvoorbeeld en je wilt heel graag muziek luisteren dan is het, het handigste om muziek te gaan luisteren met een koptelefoon of oortjes. Dit is namelijk zo, zodat je medecollega’s er geen last van kunnen hebben en jij even je eigen muziek kan luisteren. Als je met een koptelefoon toch nog last hebt van de mensen om je heen, dan wordt het ook vaak aangeraden om noise canceling koptelefoon of oordopjes te halen. Zo kan je even ongestoord muziek luisteren.

Werkt rustige muziek goed om te concentreren?

Zeker, als jij je even wilt concentreren, kan rustige muziek erg helpen.

Kan je rustiger worden van muziek?

Ja, als je even gestrest bent, dan kan het luisteren van muziek je erg helpen.

Wat is goede muziek voor een administratieve baan?

Vaak wordt het aangeraden als je een administratieve baan hebt dat je naar upbeat muziek moet luisteren.

Share:

editor