Is het tijd voor je kindje om te gaan trakteren op school? Tegenwoordig willen veel scholen dat de kinderen gezond gaan trakteren. Weet je nog niet wat je wilt gaan maken? Weet je ook niet wat de opties zijn? Lees dan snel verder! 

1. Groentefrietjes 

Deze traktatie ziet er leuk uit, en is ook nog eens hartstikke gezond. Groentefrietjes zijn ook nog eens makkelijk te maken. Vaak worden paprika’s, komkommer en wortels hiervoor gebruikt.

Je begint met het schoonmaken van de groentes. Daarna snijd je de paprika’s door de helft en haal je de zaadjes eruit. Vervolgens ga je de paprika in lange dunne reepjes snijden. Dit doe je ook bij de andere groentes. Wat een leuke toevoeging is om te doen om van feesthoedjes de zakjes te maken. 

Je doet dan erg makkelijk het feest hoedje op de kop en doet daar de groentefrietjes in. Je kan op de hoed dan ook nog de naam en leeftijd van je kindje opschrijven. 

Je hebt voor deze traktatie ook niet heel tijd nodig, want je kan het zelfs nog de avond van tevoren klaarmaken. Bewaar ze daarna wel goed afgedekt in je koelkast.

2. Betoverend fruitstokje 

Ook deze traktatie kan je gemakkelijk maken en heb je niet veel voor nodig. Je hebt hier lange satéprikkers voor nodig, druiven, watermeloen en een vormpje van een ster. Als je de benodigdheden hebt gepakt dan moet je ook hier eerst het fruit gaan wassen. Daarna ga je de watermeloen snijden in plakjes van ongeveer één cm dik en daar steek je ook het vormpje in van de ster. 

Als je dit hebt gedaan kan je de druiven aan het stokje doen tot hij ongeveer voor de helft is gevuld met druiven. Ongeveer zes druiven zal genoeg zijn, bij hele jonge kinderen zal de helft ook genoeg kunnen zijn. Helemaal bovenop het stokje prik je de ster erop. 

Je hoeft dit niet per se met dit fruit te doen, je kan van alles kiezen, bijvoorbeeld ananas of met kaas. 

3. Visje

Deze traktatie ziet er vooral leuk uit, maar is ook wederom een gezonde snack. Je hebt hier ook weinig voor nodig. Je hebt hier het liefste oranje karton voor nodig, knutseloogjes, mandarijnen, lijm en een watervaste stift. 

Je begint met het knippen van de staart, zij- en rugvinnen uit het oranje karton. Daarna kan je beginnen met plakken van de oogjes op de mandarijn. De volgende stap is om met een klein beetje lijm de vinnen en de staart op de mandarijn te plakken. Zorg ervoor dat je niet te veel lijm erop doet. Als de oogjes goed zitten, kun je met de watervaste stift een mondje gaan tekenen onder de oogjes. 

Als je dit allemaal gedaan hebt, zul je zien dat je van een saai mandarijntje een leuke vis hebt gemaakt. 

4. Fruitsalade 

Hier komt wederom weer fruit in voor, maar dit keer kan je verschillende soorten fruit gebruiken zoals, watermeloen, aardbei, appels en druiven. Daarna mag je ook hier eerst het fruit gaan schoonmaken. Als je dit hebt gedaan dan kan je het fruit in wat kleinere stukjes gaan snijden. 

Daarna is al de laatste stap en dat is het fruit in de bakjes doen. Vergeet ook niet om een vorkje toe te voegen. Wil je voorkomen dat het fruit gaat verkleuren dan kan je er bijvoorbeeld citroensap over heen doen. 

Deze traktatie is snel gedaan en kun je de avond van tevoren nog snel doen. Bewaar ook deze traktatie afgedekt in de koelkast. 

5. Vlindertje 

Voor deze traktatie heb je best wat voorwerpen nodig zoals wasknijpers, draad van ongeveer tien centimeter, viltstift op waterbasis, zwarte stift, blauwe en witte druiven, crackers en plastic zakjes.

Het eerste dat je doet voor deze traktatie is het kleuren van de wasknijpers met de viltstift, dit kan in elke kleur zijn die je wilt. Daarna teken je met de zwarte stift oogjes op de wasknijpers. De volgende stap is het wassen van de druiven en ze daarna droog deppen, je kan ze ook nog door de helft snijden als je dat wilt. Ook breek je de crackers in stukjes. 

Je vult daarna de zakjes eerst met druiven en daarna sluit je deze zakjes voor de helft dicht, want daarna draai je de draad er om heen. Je kan ook met de draad de voelsprieten maken door de buitenkant van de draadjes naar binnen te rollen. 

Vervolgens vul je het andere zakje met de crackers. Daarna klem je de wasknijper vast in het midden van het zakje. 

Welke groentes kun je gebruiken voor groentefrietjes?

Je kan allerlei soorten groentes gebruiken, maar vaak worden paprika’s, komkommers en wortels hiervoor gebruikt. 

Hoe voorkom je dat je fruit verkleurt?

Je kan verkleuring voorkomen door er citroensap overheen te doen.

Hoeveel druiven gebruik je voor een fruitstokje?

Vaak worden er zes druiven gebruikt, maar bij hele jonge kinderen zal drie druiven ook wel genoeg kunnen zijn.

Share:

editor