Merk je dat je slaapritme op dit moment niet zo goed is? Het is erg belangrijk dat je een goede nachtrust krijgt, want op die manier voel jij je de volgende dag uitgerust. Door goed te slapen kun je je ook beter concentreren op je werk bijvoorbeeld. Wil je dus graag je slaapritme verbeteren? Lees dan snel verder! 

Waarom is een goed slaapritme belangrijk?

Het hebben van een goede slaap is erg belangrijk, want op die manier voel je je erg uitgerust en zal je merken dat je veel energie hebt voor de volgende dag. Naast dat je je uitgerust gaat voelen kan het zo zijn dat je een stuk beter in je vel zit met genoeg slaap. Naast dat het voor jezelf belangrijk is kan het ook gunstig zijn voor je werk, want met genoeg nachtrust kun je je ook beter concentreren. 

Als je een lange tijd niet goed slaapt dan kan dat ook klachten vormen, niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. Je kan daardoor bijvoorbeeld minder goed concentreren. 

1. Geen zware maaltijden 

Het wordt aangeraden om minimaal twee uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden te eten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam erg actief blijft, want je lichaam moet het eten nog verteren. Naast dat het wordt afgeraden om zware maaltijden te eten is het ook niet verstandig om veel suikers te eten vooraf. Dit zorgt namelijk voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, doordat dit gebeurt, wordt het slaaphormoon ook vertraagd. 

Wil je toch nog wat eten voor het slapen gaan? Dan wordt het aangeraden om een bakje kwark te eten of een bakje fruit. Dit zijn namelijk wat lichtere maaltijden en kun je prima eten voor het slapen.

2. Vermijd schermen

Vaak gaan mensen kort voor het slapen nog even op hun telefoon kijken, maar dit is eigenlijk helemaal niet handig. Dit komt, doordat je scherm fel licht geeft, daardoor blijft je brein ook nog actief. Dit zorgt ervoor dat je niet zo snel moe wordt. Je zal dan ook merken dat je niet zo snel kan slapen, want je melatonine wordt minder aangemaakt. 

Het wordt vaak aangeraden om anderhalf uur voor het slapen niet meer te kijken naar beeldschermen. Je kan in die tijd bijvoorbeeld een boek gaan lezen of even douchen.

3. Zorg voor ritme

Het hebben van een vast ritme is erg belangrijk je slaapritme. Je kan een vast ritme creëren door elke dag dezelfde tijd naar bed te gaan, maar ook elke ochtend op dezelfde tijd opstaan. Vaak wordt het aangeraden om dit ook vol te houden in het weekend. 

Als je zorgt voor een vast ritme zal je lichaam hieraan wennen. Dit is een groot voordeel, want op die manier weet je lichaam wanneer die toe is aan slaap. Hierdoor zal je ook sneller in slaap vallen. 

4. Beweeg genoeg 

Niet alleen voor je slaapritme is deze tip erg belangrijk, maar het helpt wel goed met je slaapritme. Het wordt vaak aangeraden om minstens drie tot vijf keer per week genoeg te bewegen. Dit kan zijn dat je gaat sporten in de sportschool, wandelen of hardlopen. 

Door genoeg te bewegen verminder je ook je stress en voel je een stuk minder spanning. Doordat je minder stress en spanning voelt, zal je merken dat je ook een stuk beter gaat slapen. Zorg er wel voor dat je niet vlak voor het slapen intensief gaat bewegen, want hierdoor wordt je brein weer actief.

5. Comfortabele slaapkamer

Het hebben van een fijne en comfortabele slaapkamer is ook erg belangrijk bij het hebben van een slaapritme. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kamer netjes is opgeruimd, want het kan je een stuk rustiger maken als je kamer ook rustig is. Ook is het erg belangrijk dat je genoeg frisse lucht in je kamer laat, ook hiermee zal je misschien onbewust merken dat je een fijnere kamer krijgt. 

Naast dat je kamer er netjes moet uitzien en genoeg frisse lucht krijgt, is het ook erg belangrijk dat je een goed kussen hebt. Dit is namelijk erg belangrijk, want als je een kussen hebt waar je niet lekker op kan liggen, zal je merken dat je minder goed kan slapen. 

Is het handig om kort voordat je gaat slapen intensief te bewegen?

Nee, het wordt niet aangeraden om dat te doen, want daardoor blijft je brein actief.

Is een opgeruimde kamer goed voor je nachtrust?

Ja, het hebben van een opgeruimde kamer zorgt er ook voor dat jijzelf ook rustiger gaat slapen.

Wordt het aangeraden om veel naar beeldschermen te kijken kort voor het slapen?

Nee, het is niet handig om naar veel schermen te kijken voor het slapen. Hierdoor blijven je hersenen actief.

Share:

editor