Ben je wel toe aan een rustmomentje? Weet je alleen nog niet zo goed wat je kan doen? Dan wordt het aangeraden om te mediteren. Er zitten vele voordelen aan mediteren en het helpt mensen enorm. Ben je dus nieuwsgierig wat het nut is van mediteren? Lees dan snel verder! 

1. Wat is mediteren?

Als mensen denken aan mediteren zien ze vaak het stereotyperende beeld voor zich en dat is vaak dat mensen in kleermakerszit op een kussentje zitten terwijl ze hun handen vouwen. Tegenwoordig is dit niet meer hoe mediteren er altijd uit kan zien. 

Meditatie is een methode waarbij jij je bewustzijn traint. Tijdens mediteren ben je bezig met het focussen op je gedachtes en je gevoelens, het is dan wel de bedoeling dat jij je gedachtes niet gaat beoordelen, door je bijvoorbeeld er slecht over te voelen of zeggen dat jij je niet zo mag voelen.

Tijdens mediteren is het dus de bedoeling dat jij je emoties beter gaat begrijpen en ook dat je ze accepteert. Door je emoties en gevoelens te accepteren creëer je ook meer rust in je hoofd. Dit is voor veel mensen de reden dat ze gaan mediteren.

Mediteren is op dit moment één van de meest populaire oefeningen als het gaat over je lichaam en je geest. Mediteren bestaat ook al heel wat jaren en komt van oorsprong uit India. Vanuit India is het overgenomen door andere culturen en ondertussen is het wereldwijd bekend en ook normaal om te gaan mediteren.

2. Oefenen

Vaak wordt er gezegd dat mediteren een echte vaardigheid is die je kan ontwikkelen. Door het vaker te doen zal je merken dat je er ook beter in wordt. 

Het wordt wel eens vergeleken met het trainen van je spieren in de sportschool, hoe vaker je het doet, hoe sterker je spieren ook worden. Dit is dus ook zo met mediteren. Door mediteren worden dan misschien niet je spieren sterker, maar mentaal kan je er wel sterker van worden. 

Het is niet handig om te denken dat je perfect moet gaan mediteren, want perfect mediteren kan je niet doen. Vaak wordt er gezegd dat je moet gaan mediteren op de manier hoe jij het fijn vindt en wat voor jou goed voelt. 

3. Voordelen

Er zijn vele voordelen aan het beoefenen van meditatie. Je zal doorhebben dat je niet na de eerste je al gelijk een stuk beter voelt, je moet wel genoeg geduld hebben. Als je langer doorgaat en je blijft het volhouden zal je merken dat je steeds meer voordelen gaat zien. 

Een groot voordeel aan mediteren is dat je tijd voor je zelf maakt en even een rustmomentje pakt. Dit is natuurlijk al een groot voordeel, want als je hele dag erg druk bent en geen rust meer hebt kan het allemaal even te druk worden. Dan is mediteren even een heerlijk moment voor jezelf.

Naast dat je een rustmoment voor jezelf hebt door te mediteren kan het ook zijn dat jij beter in je vel gaat zitten en een stuk positiever bent. Als je ook last hebt van stress dan is mediteren erg goed om dat te verminderen. Een ander groot voordeel voor mensen is dat je ook beter kan gaan slapen door te mediteren. Vaak gaan mensen ook voor het slapen even mediteren, want dan ga je rustig en zorgeloos de nacht in. Dit is natuurlijk erg belangrijk, want goede nachtrust is erg belangrijk voor mensen.  

4. Hoe mediteer je?

In het begin kan het best wel wennen zijn om echt vijf minuten even niks te doen. Door het vaker te doen zal je er aan wennen, maar vind je het ook minder ongemakkelijk om te doen. Wat erg fijn is aan mediteren is dat je er geen voorwerpen voor nodig hebt eigenlijk. Je kan het ook elk moment van de dag doen. Wel is het handig om jezelf goed voor te bereiden, voordat je gaat mediteren. Denk bijvoorbeeld eraan hoe lang je wilt mediteren en ook waar je het gaat doen. 

Vaak wordt het aangeraden om een rustige ruimte op te zoeken. Zo kan dit je slaapkamer bijvoorbeeld zijn, maar ook je woonkamer. Houd er rekening mee dat je geen afleidingen om je heen hebt liggen, zoals je telefoon. Als je echt even lekker wilt zitten kan je natuurlijk even een kussentje pakken. Het is trouwens niet verplicht om te zitten tijdens mediteren, je kan dit ook staand doen. 

Tijdens het mediteren probeer je in volledige stilte te zitten. Vaak kan het helpen om te gaan focussen op je ademhaling. Let bijvoorbeeld goed op hoe je inademt, maar ook hoe je uitademt. Probeer dus even helemaal rustig te worden en niet met wat anders bezig te zijn.

Kan je ‘perfect’ mediteren?

Nee, er bestaat niet zoiets als ‘perfect’ mediteren. Het beste is om te gaan mediteren op de manier die jij fijn vindt.

Moet je in complete stilte zitten tijdens mediteren?

Ja, het beste is om complete stilte te gaan mediteren. Dit komt doordat jij je dan het beste kan concentreren.

Kan je groeien in het mediteren?

Jazeker, in het begin kan je het nog wat lastiger vinden, maar hoe langer je doorgaat hoe beter je erin wordt.

Share:

editor