Je gunt jouw baby alles. Misschien ben je ook al wel voor hem of haar aan het sparen. Het is namelijk algemeen bekend dat een baby veel geld ‘kost’. Gelukkig zijn er een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid, maar daarnaast is het prettig om wat geld achter de hand te hebben voor de toekomst van jouw kleine. Hieronder staan een aantal tips hoe jij geld kunt sparen.

1. De tegemoetkomingen op een rij

Zoals net al werd benoemd, heb je recht op een aantal tegemoetkomingen. Zo heb je recht op kinderbijslag tot aan de achttiende verjaardag van jouw kind. De kinderbijslag verschilt per levensjaar. Als jouw kind nul tot en met vijf jaar oud is, ontvang je 223 euro per kwartaal. Wanneer jouw kind zes tot en met elf jaar oud is krijg je 271 euro per kwartaal en van twaalf tot achttien jaar heb je recht op 319 euro per kwartaal.

Ook is er sprake van kindgebonden budget. Dit is een bedrag dat je krijgt per maand, maar dit hangt wel af van een aantal factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van jouw inkomen en hoe oud jouw kind is. Daarnaast kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Ook dit hangt af van jouw inkomen. Als laatst heb je als minsverdienende partner of als alleenstaande ouder recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting als jouw kind jonger is dan twaalf jaar. Je kunt ervoor kiezen om deze bedragen op een spaarrekening te zetten voor jouw kind. Zo heeft jouw kind meteen een spaarpotje opgebouwd. Let er wel op dat je hierover waarschijnlijk belasting moet betalen.

2. Maak een begroting

Wanneer er een kind op komst is, komen er veel kosten bij kijken. Zo moet je natuurlijk een babykamer inrichten en je hebt bepaalde spullen nodig voor jouw baby. Denk bijvoorbeeld aan een kinderbox, babykleertjes en niet te vergeten: luiers. Op een gegeven moment moet jouw kind overstappen naar een peuterbed omdat het ledikantje te klein is geworden. Dit zijn zaken om over na te denken: het is daarom aan te raden om een begroting te maken met de kosten die komen kijken bij het krijgen van een baby.

3. (Ver)kopen

Je kunt er ook voor kiezen om de uitzet voor jouw baby tweedehands te kopen. Je vindt vast wel een bedhekje voor een goede prijs die zo goed is als nieuw. Bovendien kun je spullen verkopen die je niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het ledikantje waar jouw kindje niet meer inpast, of de wipstoel die te klein is geworden. 

4. Houd aanbiedingen in de gaten

Je kunt er niet omheen draaien: luiers. Gemiddeld verbruikt een baby zo’n dertig euro aan luiers per maand. Gelukkig bestaan er talloze drogisten en webshops die aanbiedingen hebben wat betreft luiers – en natuurlijk andere babyspullen. Zo kun je flink besparen, zodat jij dit overgebleven geld in het spaarpotje kunt stoppen van jouw kleine. Bovendien kun je ook de aanbiedingen van de supermarkt in de gaten houden als je bijvoorbeeld voeding moet kopen voor jouw kindje. Uit onderzoek blijkt dat je namelijk wel tot dertig procent kunt besparen op de boodschappen als je hier kritisch naar kijkt.

Share:

administrator