Misschien heb je deze term wel eens voorbij horen komen, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat het inhoudt. Voor vele mensen is het hebben van me-time erg belangrijk en vinden ze het ook erg fijn om te hebben. Ben jij wel benieuwd wat me-time nou eigenlijk inhoudt? Wil je kijken of het ook wat voor jou is? Lees dan snel verder en ontdek het! 

1. Wat is me-time?

Zoals je waarschijnlijk al hoort in de benaming is me-time echt tijd voor jezelf nemen. Je bent tijdens me-time dan ook echt even helemaal voor jezelf bezig. Je gaat dan ook echt niet voor iemand anders bezig of met je werk.

Tijdens me-time bepaal je zelf even wat je wilt doen. Of dat nou lekker een film kijken is of ergens gaan winkelen. 

Door genoeg me-time te hebben, zorg je ook goed voor jezelf en krijg je ook even wat rust en pauze van alles waar je normaal mee bezig bent. Je kan me-time inplannen door bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een vrije dag te nemen. Je kan het uiteraard ook in het weekend doen, maar dan heb je vaak al genoeg tijd voor jezelf. 

2. Waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk om af en toe me-time in te plannen, want als jij het elke dag enorm druk hebt, dan kan je erg gestrest raken. Dit is natuurlijk niet wat je wil, en dat kan ook meerdere klachten veroorzaken. Dit kan voor zowel fysieke klachten zorgen, maar ook voor mentale klachten. 

Deze klachten kan je onder andere voorkomen, door te zorgen voor genoeg me-time. Plan dit dus af en toe in en zorg dan ook echt even goed voor jezelf. 

Veel mensen zijn vaak ook bang dat het best wel egoïstisch overkomt. Dit is helemaal niet zo, want goed voor jezelf zorgen en tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch. 

Sommige mensen vinden het ook fijn om tijdens me-time met andere mensen te zijn. Op die manier zorg je er ook voor dat je genoeg tijd spendeert met de mensen om je heen. Dat is natuurlijk zowel erg leuk, als goed voor je. 

3. Hoe plan je me-time?

Dit is voor veel mensen een erg moeilijke stap om te doen, want het is best lastig om deze tijd in te plannen. Eigenlijk zijn er niet veel tips voor, maar vaak zeggen mensen ‘’Je moet het gewoon doen’’. Dit klinkt natuurlijk makkelijker als dat het daadwerkelijk is. Als jij voor jezelf me-time wilt inplannen, dan is het natuurlijk handig om eerst goed in je agenda te kijken. 

Zie je bijvoorbeeld een dagje waar je het niet zo druk hebt met werk of zie je een gaatje waar je nog wat kan inplannen? Zorg er dan voor dat je hier neerzet en overlegd dat het dan even me-time is voor jou. Als je het in je agenda opschrijft, beschouw het dan ook echt als een afspraak, dan wil jij je er namelijk aan houden. 

4. Wat te doen tijdens me-time?

Er zijn allemaal verschillende activiteiten die je kan doen tijdens me-time. Het is eigenlijk vooral de bedoeling dat je even helemaal gaat ontspannen. Vaak wordt het wel eens vergeleken met het gevoel krijgen alsof je op vakantie bent. Dit komt, doordat je op vakantie ook helemaal wilt ontspannen.

Een paar activiteiten die je kan doen zijn bijvoorbeeld een lekker boek lezen. Ligt er al een hele tijd een boek in je kast, en moet je die nog lezen? Dan kan je dat onder andere doen tijdens je me-time.

Wat ook vaak wordt gedaan tijdens me-time is een lekker stukje wandelen. Dit kan overal zijn, zowel een rondje om je huis, in het bos of op het strand. Je kan helemaal zelf gaan bepalen waar jij even wilt gaan wandelen. 

Veelgestelde vragen:

Is me-time eigenlijk tijd voor jezelf nemen?

Ja, als je wat me-time inplant, dan neem je eigenlijk tijd voor jezelf om te ontspannen.

Kan je gaan wandelen tijdens je me-time?

Zeker, het kan erg ontspannend zijn om een stukje te gaan wandelen. Daarom wordt het ook vaak gedaan tijdens je me-time.

Is me-time egoïstisch om te doen?

Nee, totaal niet. Tijdens me-time zorg je namelijk goed voor jezelf en ga je even ontspannen. Dit is dus helemaal niet egoïstisch.

Share:

editor