Als mens ervaar je natuurlijk elke dag verschillende emoties. Dit kunnen zowel vrolijke emoties zijn, maar ook verdrietige emoties. Voor sommige mensen kan het heel lastig zijn om met al die emoties om te gaan. Het kan dan even erg druk worden in je hoofd. Wil jij weten hoe jij met je emoties om kan gaan? Lees dan snel verder en ontdek de beste tips! 

1. Toelaten

Als je merkt dat bepaalde emoties bij je opkomen, dan is het altijd handig om ze dan ook op dat moment toe te laten. Het is namelijk vaak zo, als jij je emoties toelaat, dan kan je er ook beter mee omgaan.

Als je merkt dat bepaalde emoties opkomen op een bepaald moment, wordt het aangeraden om er even rustig voor te zitten. Ga bijvoorbeeld op een rustig plekje zitten als je dit prettig vindt. Het is namelijk zo als je de emoties tegen gaat houden en ook probeert weg te stoppen, dat ze dan ook groter worden en zwaarder gaan voelen. Uiteindelijk is het dan vaak zo dat de emoties er vanzelf wel uitkomen. 

Bij sommige mensen kunnen bepaalde emoties ook zo in één keer opkomen. Er zijn ook verschillende redenen waarom je emoties kunnen opkomen. Zo kan het bijvoorbeeld komen door een bepaalde geur of door een specifiek liedje dat wordt gedraaid. 

2. Waar komen de emoties vandaan?

Als jij even een momentje voor jezelf hebt genomen en jij je emoties hebt toegelaten, dan kan het soms wel eens fijn zijn om daarna te gaan bedenken, waar deze emoties vandaan komen. Neem daar ook even de tijd voor, ga niet even in twee minuten bedenken waarom jij je zo voelde op dat moment. 

Door erachter te komen waar bepaalde emoties vandaan komen, kan dat ook voor een stukje rust zorgen en hoef je je ook niet zorgen te maken. Het kan namelijk nog wel eens zo zijn als je niet weet waar bepaalde emoties vandaan komen, dat je daar ook onrustig van kan worden. 

Ook kan je het de volgende keer misschien gaan herkennen, mocht het nou een keer voorkomen dat het terugkomt. Op dat moment weet je misschien ook wel wat je eraan kan doen en waar het vandaan komt. Dit is natuurlijk alleen maar handig, want op die manier kan je er ook wat rustiger mee om gaan. 

3. Praat erover 

Merk je dat je emoties de vrije loop hebben? Dan kan het erg fijn zijn om er met iemand over te praten. Dit kan eigenlijk met iedereen zijn. Het wordt wel vaak aangeraden om te gaan praten met iemand waar jij je comfortabel bij voelt. Dus is er iemand van je werk waar je erg goed mee kan praten? Vraag die persoon dan even of je met hem of haar kan praten. Dit kan ook als je op school bent, is er bijvoorbeeld een klasgenoot waar je fijn mee kan praten of juist een docent? Dan is het erg goed om even aan te geven, dat je behoefte hebt om te praten.

Praten met iemand over je gevoelens kan een hele hoop opluchten en je kan dan ook even van alles vertellen waar je mee zat. Door dit allemaal te vertellen kan het ook makkelijker uit je hoofd gaan, waardoor jij er minder last van kan hebben. 

4. Afleiding

Als je merkt dat het even druk wordt in je hoofd en je last krijgt van bepaalde emoties, dan kan het ook even helpen om wat afleiding te zoeken. Op die manier ben je namelijk even met wat anders bezig. Dit kan er ook voor zorgen dat jij met je gedachten ergens anders bent. 

Er zijn verschillende activiteiten die je kan doen, zodat je afleiding hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: even een film of serie kijken. Je kan natuurlijk ook wat actiefs doen, denk bijvoorbeeld aan wandelen, hardlopen of even naar de sportschool. Zo blijft je lichaam ook goed fit. 

Heb jij bepaalde hobby’s die er ook voor zorgen dat jij even helemaal kan ontspannen? Dan kan je die uiteraard ook gaan doen. Zo kan het bijvoorbeeld heerlijk zijn om te gaan schilderen of muziek te gaan maken. 

Veelgestelde vragen:

Is hardlopen een goede afleiding om even aan wat anders te denken?

Zeker, als jij het erg fijn vindt om even je hoofd leeg te maken tijdens hardlopen, wordt dit zeker aangeraden.

Met wie kan je over je emoties praten als je op werk bent?

In principe zal je met iedereen hier wel even over kunnen praten. Heb jij een collega waar jij heel goed mee kan praten? Ga dan even naar die collega.

Wat wordt aangeraden om te doen als je emoties zo in één keer opkomen?

Het is natuurlijk het beste om te doen wat jij zelf fijn vindt, maar vaak wordt het aangeraden om even ergens rustig te gaan zitten.

Share:

editor