De grote stap is gezet: je hebt een woning gekocht. Bij het kopen van een woning komt er veel op je af. Zo moet je het een en ander regelen, en moet je het een en ander aanschaffen. Wat je allemaal op je to-do-lijst moet zetten nadat je jouw eerste woning hebt gekocht, zetten we hieronder voor je op een rij.

Financiële zaken regelen

Voordat je een huis koopt, is het natuurlijk slim om te weten hoe je dit allemaal gaat bekostigen. In veel gevallen is nodig om hiervoor een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek is een soort lening die je in de loop van de jaren moet zien af te lossen. Als de hypotheek eenmaal is afgelost, is het huis van jou. Naast de hypotheek komen er ook andere kosten kijken bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeringen die je moet regelen, zoals een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat jouw woning verzekerd is tegen bijvoorbeeld schade. 

Bovendien komen er ook andere maandelijkse kosten kijken bij het kopen van een woning. Zo heb je bijvoorbeeld het internetabonnement en de energierekening waarvoor je moet betalen. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je je inboedel aanschaft, wat ook hoort bij het kostenplaatje. Zo moet je een budget vrijmaken voor meubels en andere benodigdheden, zoals huishoudelijke apparaten. Ook is het belangrijk om raambekleding, verlichting en rookmelders aan te schaffen.

eerste huis gekocht tips

Woninginspectie en aanpassingen

Als je een woning hebt gekocht, is de kans aanwezig dat deze nog niet helemaal voldoet aan jouw wensenlijst. Misschien heb je wel een aantal punten in je hoofd waarvan je denkt: dat wil ik gaan verbouwen. Dit soort aanpassingen of renovaties zijn belangrijk om over na te denken en hiervoor een professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt. Check ook zeker of je voor dit soort veranderingen een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Bij het kopen van een huis kun je ook een woninginspectie aanvragen, waarbij de woning door een professional wordt gecontroleerd.

Verhuizing plannen

Als je alles hebt geregeld voor jouw nieuwe woning, is het slim om de verhuisdag te plannen. Als je eenmaal een datum voor ogen hebt, kan dit houvast bieden. Zo weet je wanneer de meubels geleverd kunnen worden en wanneer jij jouw energiecontract in kan laten gaan. Ook kan je met een datum een eventueel verhuisbedrijf regelen. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen, in dat geval kun je hulp om je heen vragen. Daarnaast is het ook slim om adreswijzigingen door te voeren aan instanties, zoals je zorgverzekering en huisarts.

Inrichting van de nieuwe woning

Als je de inboedel hebt gekocht en als je alles naar jouw nieuwe stulpje hebt verhuisd, is het tijd om de woning in te richten. Je kunt van tevoren natuurlijk ook al een indeling maken op papier. Bedenk alvast waar je de eethoek gaat creëren, en hetzelfde geldt ook voor de zithoek. Zo weet je van tevoren waar je wat neer gaat zetten en dat kan je misschien wat meer rust geven. Natuurlijk is het ook belangrijk om een persoonlijke touch aan jouw woning te geven met behulp van accessoires, maar dit kan altijd later nog. Dit weet je ook pas vaak wanneer je in de woning woont.

Kennismaking met de buurt

Als je een nieuwe woning hebt gekocht, krijg je ook te maken met nieuwe buren. Het kan prettig zijn om alvast contact te maken met de buren, zodat je die mensen al een beetje leert kennen. Naast het kennis maken met de buurt, is het ook belangrijk om de supermarkten en scholen te ontdekken. Zo weet je precies waar de dichtsbijzijnde supermarkten en scholen zitten. 

Veelgestelde vragen over wat te regelen voor jouw eerste woning

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het kopen van mijn eerste woning?

Begin met het opstellen van een budget, zoek naar geschikte hypotheekopties, en maak een lijst van je woonwensen en -behoeften.

Wat zijn de belangrijkste kosten waar ik rekening mee moet houden bij het kopen van een huis?

Naast de aankoopprijs zijn er kosten zoals makelaarskosten, overdrachtsbelasting, notariskosten, en mogelijk kosten voor een bouwkundige keuring.

Hoe weet ik of ik genoeg geld heb om een huis te kopen?

Het is verstandig om een financieel adviseur te raadplegen om je maximale hypotheekbedrag te bepalen op basis van je inkomen, schulden en andere financiële verplichtingen.

Welke stappen moet ik nemen om een hypotheek te krijgen voor mijn eerste huis?

Begin met het controleren van je kredietgeschiedenis, verzamel de benodigde documenten, vergelijk hypotheekaanbieders en vraag voorlopige goedkeuring aan.

Waar moet ik op letten bij het bezichtigen van potentiële woningen?

Let op de locatie, staat van onderhoud, ruimte-indeling, voorzieningen in de buurt, en of de woning voldoet aan je woonwensen.

Wat moet ik doen als ik mijn droomhuis heb gevonden?

Overweeg om een bod uit te brengen via de makelaar, maar zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de marktwaarde en eventuele gebreken van de woning.

Hoe kan ik onderhandelen over de prijs van een huis?

Doe onderzoek naar vergelijkbare woningen in de buurt en laat je adviseren door een aankoopmakelaar om een redelijk bod uit te brengen op basis van de marktomstandigheden.

Wat moet ik doen nadat mijn bod is geaccepteerd?

Schakel een bouwkundige in voor een inspectie, controleer de financieringsvoorwaarden van je hypotheek, en plan de overdracht van de woning bij de notaris.

Welke verzekeringen heb ik nodig als eigenaar van een huis?

Een opstalverzekering is verplicht voor hypotheekverstrekkers, maar het is ook verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten voor je persoonlijke bezittingen.

Wat moet ik doen na de aankoop van mijn eerste woning?

Regel praktische zaken zoals het overschrijven van nutsvoorzieningen, het aanpassen van je adres bij instanties, en het plannen van een housewarmingfeest om je nieuwe thuis te vieren.

Share:

administrator