Wandelen is een goede bezigheid: het geeft je voldoening op vele manieren. Mentaal, sociaal en fysiek. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Waarom is wandelen nou zo goed voor je, en waarom zou je het meer moeten doen? Laten we ons eens gaan verdiepen in de vele voordelen van wandelen, hoe ver of kort je het ook doet!

Fysiek

Wandelen kan een goede activiteit zijn om in beweging te blijven. Het is niet te intensief, je kunt het op jouw eigen tempo doen en je kunt het overal doen. Of het nou een blokje om is, of een parkwandeling, een boswandeling of een rondje stad, het maakt niet uit. Wandelen houdt je in beweging zonder te veel moeite. Het bouwt je spiermassa op en verbrandt calorieën door de herhalende bewegingen van je benen. Dit is is ook goed voor sterkere botten en een betere conditie. En als kers op de taart de mobiliteit en flexibiliteit die erbij komt kijken. Zo voorkom je dat je instort of stijf wordt met je lichaam.

Mentaal

Ook mentaal is wandelen een goede bezigheid. Door even weg te gaan van je dagelijkse bezigheden en je hoofd leeg te maken kan jouw mentale staat erop vooruit gaan. Hoe? Allereerst is het stressverminderend om alles eventjes achter je te laten en lekker te gaan wandelen. Je stemming gaat er ook op vooruit, want door de fysieke activiteit maken je hersenen geluksstofjes die je dus blij maken. De frisse lucht zorgt er ook voor dat je creativiteit verbetert. Door de nieuwe zuurstof die jouw hersenen krijgen, komen nieuwe ideeën en perspectieven los. En als laatste helpt het je om beter te kunnen slapen. 

Sociaal

Zodra je wandelt is het haast onmogelijk om niemand tegen te komen. Zo kan het zijn dat je iemand tegenkomt die een leuk praatje met je kan maken en waarmee je een vriendschap kan sluiten. Openstellen naar de wereld is niet alleen een mentaliteit, het geeft ook het fysieke aan. En wie weet? Misschien ontmoet je de ware wel en loop je nooit meer alleen. Het kan allemaal als je die deur eens uitgaat. 

Buitenwereld

Waarom van die saaie natuurdocumentaires kijken als de natuur dichterbij is dan je zelf denkt? Vooral bij wandelingen in weilanden, bossen en parken openen jouw ogen. De natuur is een prachtig iets en dient benaderd te worden vanuit het echte leven. De natuur verbindt en geeft ook rust en kalmte af. Je leert en ziet veel meer dan je denkt, dus trek die wandelschoenen aan en geef het eens een kans. Je zult zien dat je een heel avontuur kunt beleven, of helemaal tot rust komt!

Tips!

Zorg ervoor dat je het natuurlijk leuk houdt! Spreek een doel af met jezelf en beloon jezelf nadat je dat doel hebt behaald. Bijvoorbeeld: als ik drie kilometer wandel dan beloon ik mezelf door mijn favoriete boek te gaan lezen. Wat ook kan helpen is om iemand mee te nemen met wandelen. Voor je het weet heb je dan al een heel stuk kunnen wandelen, terwijl je het levensverhaal van je wandelmaatje aanhoort. 

Veelgestelde vragen:

Welke schoenen zijn het best om op te wandelen?

Het beste is om geen chique hakken te dragen, jouw enkels vinden dit niet heel fijn. Het beste wat je wel kan dragen zijn stevige sneakers, die ook je enkels ondersteunen. Zo loop je het meest comfortabel erbij.

Hoelang moet ik minimaal wandelen?

Voor iedereen is wandelen weer anders. Sommige kunnen maar vijf minuutjes de deur uit en anderen blijven uren weg. Het beste is om ongeveer een half uurtje per dag te wandelen.

Is wandelen geschikt voor alle leeftijden?

Jazeker, vanaf de dag dat je kon lopen tot in de oudere jaren is een wandeling nooit verkeerd. Het doet voor elk weer wat anders. 

Share:

editor