In de sportschool ben je hard aan het werk om meer spieren te kweken. Het is belangrijk om hierbij niet alleen een sportschema te gebruiken, maar ook een voedingsschema. Een trainer kan je helpen om een sportschema samen te stellen. Uiteraard kan je jezelf ook inlezen over eten en drinken in combinatie met je sportschema. Zo is belangrijk om in je eiwitbehoefte te voorzien als je gaat sporten. Wij hebben 6 handige tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg voor extra eiwitten

Als je twee keer per week of vaker intensief sport is het belangrijk dat je lichaam voeding krijgt om te herstellen. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam snel herstelt na het sporten en nog beter kan presteren. Doe je aan krachttraining? Dan heeft je lichaam 2 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwitten nodig.

Stop met het drinken van alcohol

Je hoort het wel vaker dat echte topsporters geen alcohol drinken. In alcohol zitten niet alleen calorieën, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam achteruitgaat. Eén biertje kan al effect hebben op je conditie. De hersteltijd na een paar biertjes duurt zo lang dat je niet de prestaties kan leveren die je wilt. Probeer daarom tijdens het sporten echt een nieuwe levensstijl aan te meten. Laat voortaan alcohol staan en beloon jezelf met een nieuwe outfit of heren & mannen kapsels. Met een nieuwe look ben je nog gemotiveerder om je lichaam in topconditie te krijgen.

Eet voldoende witvlees en vis

In een gezonde sportmaaltijd zit vooral veel witvlees en vis. Kalkoenfilet en kipfilet zit bomvol eiwitten en gezonden vetten. Door voldoende witvlees te eten kan je lichaam goed herstellen na een dagje sporten. In honderd gram kipfilet zit ongeveer 23 eiwitten. Kies je voor mager kalkoenvlees? Dan haal je er zelfs 25 eiwitten per honderd gram uit. Naast witvlees helpt vis je bij je spierontwikkeling. Het gaat hierbij wel om gezonde vis zoals zalm en tonijn. In een gezond dieet is afwisseling belangrijk. Eet dus niet elke dag kipfilet, maar wissel dit af met vis.

Begin niet direct met supplementen

Het advies voor sporters is om eerst met je voeding aan de slag te gaan. De meeste sporters willen meteen aan de slag met supplementen. Maar supplementen geven niet de doorslag. Het is meer een aanvulling op je gezonde voeding. Zorg er dus eerst voor dat je een gezond dieet met voldoende groent, fruit en witvlees/vis aanlegt. Na een paar weken op dieet moet je een resultaat gaan zien. Je kan daarna bepalen om met supplementen nog meer spierkracht aan je voeding toe te voegen. Officieel zijn supplementen alleen bedoelt voor stoffen die je tekort komt. Als je geen stoffen tekort komt hebben supplementen helemaal geen nut. Tenzij je gebruik maakt met prestatie bevorderende supplementen.

Zorg voor voldoende vochtinname

Als je actief sport is niet alleen je eten belangrijk, maar ook je vochtinname. Een tekort aan vocht tijdens een training kan gevaarlijk zijn. Je kan flauwvallen na een training of last krijgen van krampen. Als je ervaart dat je minder zweet, dan wordt het tijd om je vochtinname aan te vullen. Probeer sowieso minimaal een liter water te drinken tijdens de training. Dit is bovenop de twee liter water die je elke dag al drinkt.

Eet volgens de schrijf van vijf

Ondanks dat je bepaalde stoffen extra eet om bijvoorbeeld meer eiwitten binnen te krijgen blijft gezonde voeding belangrijk. Voor topsporters is het ook belangrijk dat ze volgens de officiële schrijf van vijf eten. Dit betekent dat je dieet ook moet bestaan uit voldoende groente en fruit. Combineer dit eventueel met extra eiwitten in bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Eet dit in combinatie met fruit als tussendoortje en je hebt weer een extra bijdrage aan een gezond voedingspatroon.

Share:

administrator