Processierups uitslag is heel vervelend. Want het kan nare huidirritatie geven voor volwassenen en kinderen. Maar ook voor dieren zoals honden en paarden. Ieder jaar hebben we te maken met de processierups die op sommige plekken in ons land voor overlast kunnen zorgen. Het belangrijkste is, op een natuurlijke manier, te voorkomen dat er grote plagen processierupsen zullen ontstaan. Vaak is de gemeente of de provincie hiervoor verantwoordelijk omdat zij veelal grondeigenaar zijn van de eikenbomen waarin de processierups actief is.

Mocht bestrijding van de processierups toch nodig zijn, dan mogen bestrijdingsmiddelen echter absoluut niet schadelijk zijn voor de natuur en voor dieren. De wet natuurbescherming houdt dit onder toezicht en controle. In dit artikel lees je meer over de rol van de overheid in strijd tegen processierups uitslag.

Voorlichting door gemeenten

Voor de verschillende gemeenten en GGD’s ligt de rol voor voorlichting over de processierups uitslag. Hoe kun je dit voorkomen? En hoe kun je deze behandelen? En kun je dit zelf doen of moet je naar de huisarts? Want kom je in directe aanraking met een processierups dan kan dit vervelende gezondheidsklachten geven. Zoals behoorlijke huidirritatie.

Door goede voorlichting van de gemeente over de processierups, wordt mensen handige informatie geboden over hoe je contact met de processierups kunt vermijden. Zoals het extra alert zijn bij wandelen of fietsen in gebieden waar veel eikenbomen staan. En door de juiste kleding te dragen als je erop uit. Maar ook voorzichtig te zijn met kinderen omdat zij meer last kunnen ondervinden van processierups uitslag. Zij spelen tenslotte veel buiten en komen sneller in aanraking met bomen waar mogelijk de processierups op dat moment actief is.

Verwijderen van de processierups

Als er een hevige overlast is ontstaan van de processierupsen, worden er soms nesten van processierupsen verwijderd. Dit gebeurt zowel op een biologische als op een chemische manier. Het is echter niet makkelijk gebleken om processierupsen te verwijderen. Zo is al bekend dat bepaalde vangsystemen niet effectief waren in de bestrijding van de processierups. Als de processierupsen nog geen brandharen hebben, kunnen ze preventief worden bestreden. Hebben ze al brandharen dan wordt gesproken over curatieve bestrijding.

Bestrijdingsmiddelen tegen de processierups, zowel biologisch als chemisch, worden altijd strict gecontroleerd op veiligheid voor mens, dier en natuur. Daarnaast dient de verwijdering gedaan te worden door een professioneel en betrouwbaar bedrijf. Hierbij dient er altijd grote zorg te zijn voor persoonlijke bescherming van de medewerkers.

Behoud van biodiversiteit

In bosrijke gebieden komen processierupsen van nature voor en zorgen ze in het algemeen voor geen tot weinig overlast. Dit komt doordat de populatie van de processierupsen natuurlijk beheersbaar wordt gehouden door vogels en insecten voor wie de processierups als voedsel dient. Zoals voor de koolmees en het lieveheersbeestje. In bossen en natuurgebieden is bestrijding van de processierups dus geen issue. Het behoud van biodiversiteit is immers van groot belang voor het natuurlijke evenwicht van de natuur.

Share:

administrator