Sporten is voor elk mens een goede bezigheid. Je mentale en fysieke gezondheid gaat erop vooruit en het is ook nog eens leuk om te doen. Sporten komt ook in verschillende vormen voor. Zo kun je op sporten gaan zoals voetbal, basketbal, tennis of hockey. Of misschien heb je daar geen tijd voor en zit je liever te kijken naar een rondje hardlopen of een paar uurtjes sportschool. Soms kan dit zwaar en lastig zijn. Maar er zijn manieren waarop jij het kan volhouden!

Blijf water drinken

Het is belangrijk dat je jezelf goed hydrateert, voor, na en tijdens het sporten. Anders bestaat de kans dat je je sportsessie eerder moet stoppen. Breng een fles water mee met streepjes. Spreek met jezelf af dat je minimaal een of anderhalve fles leegdrinkt. Zo heb je een duidelijk doel en kun je bijhouden hoeveel je hebt gedronken. Geen fan van water? Maak het smaakvol door er thee of een klein laagje siroop in te doen. Zo zorg je voor een goede hydratatie!

Rust goed uit

Rust is net zo belangrijk als training als het gaat om gezond sporten. Geef je lichaam de tijd om te herstellen na een zware training of sessie. Plan rustdagen in je trainingsroutine en luister naar je lichaam als het aangeeft dat het rust nodig heeft. Voldoende slaap is ook heel erg belangrijk voor een snel herstel en een goede gezondheid. Je zou het niet verwachten, maar dit helpt je dus door te gaan met sporten. 

Gezond eten

Naast goed drinken staat ook een goede brandstof: eten. Zonder deze voedingsstoffen kun je natuurlijk niet verder sporten. Maak zelf eens proteïne shakes, of eet fruit. Eieren zijn trouwens ook goed voor je! Wat ook belangrijk is om te onthouden zijn producten met veel eiwitten. Als je eiwitten in je lichaam opneemt dan bouw je spiermassa op. Alles wat dus maar gezond is, want zo krijg jij de meeste stoffen die jij nodig hebt om die krachttraining voort te zetten. 

Doe het een aantal keer per week

Een vaste routine maakt het sporten makkelijker. Als je die momenten zo inplant dat het bijna vanzelf gaat, dan hoef je daaraan niet meer te denken. Plan ze natuurlijk handig, je wilt niet je sport sessie gaan haasten. Probeer het ook meerdere keren per week te plannen, want een keer is vaak niet genoeg.     

Beloon jezelf

Mocht het je echt een last worden, dan kun je dat gevoel weg trainen. Beloon jezelf na elke sessie met iets wat jij leuk vindt om te doen. Spreek af met vrienden, kijk die serie of rust even uit. Niemand verwacht natuurlijk dat je het meteen goed doet, en beloningen kunnen helpen!

Maak het leuk   

Wat ook kan helpen is om het zelf gewoon leuk te maken. Nodig iemand uit om samen mee te sporten, of maak er een gezellig spelletje van. Zo sport je zonder dat je het zelf doorhebt en vliegt de tijd zo voorbij. Hierdoor krijg je ook meer zin in sporten! Samen is natuurlijk veel leuker dan alleen.  

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik blessures voorkomen tijdens het sporten?

Naast het luisteren naar je lichaam en langzaam opbouwen van je conditie, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het uitvoeren van oefeningen en het dragen van de juiste kleding. Voor hardlopen is iets wat je warm houdt en lekker in vorm houdt het juiste. Andere sporten hebben weer iets andere kleding nodig.

Is een warming-up belangrijk?

Jazeker, dat is heel belangrijk. Zonder de juiste warming-up kunnen je spieren verstijven en erg veel pijn doen als je direct al met zware oefeningen begint. Bouw het op, en je zult zien dat het dan veel makkelijker gaat. 

Hoe vaak moet ik precies sporten?

Zoals aangekondigd in de tekst, is paar keer per week aangeraden en zal het wonderen doen. Maar wil je de precieze tijd weten, dan zou je kunnen gaan voor 150 minuten intensief sporten per week. Zo haal je het beste uit jezelf.

Share:

editor