Duurzaam zijn willen we allemaal. Het begint bij besparen. Besparen van wat, denk je vast. Nou energie bijvoorbeeld, afval en natuurlijk water Anders krijgen we een watertekort in de hete maanden. Daarom is het dus belangrijk dat wij met z’n allen op water gaan besparen. Hier zijn vijf tips die jij kunt toepassen in jouw dagelijks leven om water te besparen!

Repareer lekkende kranen en leidingen

Een van de belangrijkste dingen die komen kijken bij waterbesparing is om onnodig waterverlies te voorkomen. Kijk of er lekkende kranen of leidingen zijn die dat water verspillen en repareer ze onmiddellijk. Het beste is dat je dit laat doen door een professional, zoals een loodgieter. 

Gebruik regenwater bij het besproeien van je tuin

Tuinslangen of watersproeiers zijn een van de grootste waterverspillers in jouw huishouden. Het is eigenlijk helemaal niet nodig om dat water uit het reservaat te halen, als de natuur al alles zo’n beetje regelt. In Nederland regent het vaak genoeg, dus hoef jij je geen zorgen te maken over de plantjes en bloemen. Mocht het een tijd lang niet regenen, dan kun je je daar ook op voorbereiden. Verzamel het regenwater van een fikse regenbui, die zijn er genoeg. Gebruik dat water dan in de wat drogere periodes. 

Neem kortere douches en vermijd baden

Hoe heerlijk lang douchen en een vol bad nemen ook lijkt, het blijft een overbodige luxe en kan dus verminderd worden. Laat badderen voor speciale momenten en kies ervoor om niet meer dan vijf tot tien minuten te douchen. Als dit lastig voor je is, zet dan een timer met de gewenste minuten. Zo hoef je niet steeds te stressen over de tijd en kun je hem gewoon af laten gaan. 

Hergebruik water waar je kan

Water kun je hergebruiken. Hoe? Je kan het namelijk overal voor gebruiken. Zo kun je met het water waarmee je je handen wast of waarmee je doucht, ook gebruiken om de wc door te spoelen. Of je kunt jouw tuin ermee besproeien, zodat het ecosysteem in jouw tuin kan blijven groeien. De mogelijkheden kunnen eindeloos zijn, aangezien water erg makkelijk te hergebruiken is.

Gebruik waterbesparende middelen

Je kunt veel water besparen door je oude kranen, douchekoppen en toiletten te vervangen door waterbesparende versies. De waterbesparende douchekoppen en toiletten gebruiken minder water per spoeling of douchebeurt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Ze zijn niet duur en kunnen eenvoudig zelf worden geïnstalleerd. Als je deze apparaten gebruikt, bespaar je jaarlijks honderden liters water. Dit is niet alleen handig voor het milieu, maar ook voor je rekening!  

Veelgestelde vragen:

Zijn er manieren die ik kan doen om water te besparen?

Jazeker, er zijn veel manieren om water te besparen, zoals het verminderen van het gebruik van de wasmachine en vaatwasser, het repareren van lekkende toiletten en het verzamelen van overtollig water uit de gootsteen voor gebruik in de tuin.

Wanneer kun je het beste water besparen?

Als het water in de tuin het laagst is, is het beste moment dat je kunt inplannen ’s ochtends vroeg of laat in de middag. Dit zorgt ervoor dat het water beter wordt opgenomen door de planten en verspilling wordt voorkomen.

Hoe kan ik waterbesparing volhouden?

Door regelmatig je watermeter te controleren en notities te maken van je verbruik, kun je je waterverbruik bijhouden. Je kunt ook slimme meters en apps gebruiken om je waterverbruik te volgen en overzicht te krijgen in je besparingen.

Share:

editor