Merk je dat je last krijgt van stress? Tegenwoordig zijn er best veel mensen die last hebben van stress. Er zijn vele manieren hoe je er mee om kunt gaan. Niet iedereen weet die tips nog. Wil je dus beter met je stress omgaan? Lees dan snel verder!

Wat is stress?

Het hebben van stress is een vorm van spanning die je kan voelen. Iedereen kan stress ervaren, zowel mensen als dieren en zelfs planten kunnen stress hebben. Als je stress hebt, voel je dus spanning door je lichaam gaan. Dit kan komen, omdat je een belangrijke toets hebt binnenkort of een spannende operatie. Je kan door verschillende dingen stress krijgen. 

Er zijn verschillende vormen van stress die je kan ervaren. Zo heb je bijvoorbeeld kortdurende stress, deze komt vaak voor als je bijvoorbeeld een belangrijke toets hebt. Als de toets dan eenmaal is afgelopen dan zal je merken dat de stress ook minder wordt en steeds meer wordt je lichaam weer rustig. 

Ook heb je langdurige stress, zoals je al in de naam hoort is dit stress die een langere tijd bij je kan blijven. Hoe langer de stress blijft, hoe groter de kans is om andere klachten te krijgen. Je kan dan zowel fysieke als mentale klachten krijgen. 

1. Oorzaak

Voordat je kan leren hoe je om kan gaan met stress is het belangrijk dat je weet waar de stress vandaan komt. Er zijn verschillende oorzaken waar je stress van kan krijgen, zo kan je het van verschillende personen krijgen, werk of thuissituaties. 

Het is dus belangrijk dat je de oorzaak weet van je stress, want op die manier kan je er mee aan de slag en weet je wat je anders kan doen. 

Als je er zelf niet uitkomt en er niet achter kan komen wat de oorzaak is, dan wordt het vaak aangeraden om er met iemand over te praten. Dat kan met vrienden zijn, met familie of echt met een professional, denk bijvoorbeeld aan een psycholoog.

2. Ontspanning

Als je merkt dat het allemaal even te veel wordt dan wordt het zeker aangeraden om ontspanning te zoeken. Door even te ontspannen kan je hoofd even wat rustiger worden en je lichaam ook. Dit is erg goed om te doen op het moment dat je stress ervaart.

Er zijn natuurlijk veel activiteiten waardoor je kan ontspannen. Zo kan het al heerlijk zijn om even een avondje helemaal niks te doen en lekker op de bank te gaan liggen. Het is ook erg lekker om even een lekker bad te nemen, dit is erg ontspannend en ook erg fijn voor je lichaam. 

Wil je toch graag een activiteit doen die ontspannend kan zijn dan kan je bijvoorbeeld gaan wandelen of even sporten. Met deze activiteiten ben je toch nog even bezig, maar kan het wel erg ontspannend zijn.

3. Ademhalingsoefeningen 

Een andere manier om met stress om te gaan is het beoefenen van ademhalingsoefeningen. Het doen van deze oefeningen is vooral handig als je merkt dat het je even te veel wordt. Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen om op je ademhaling te letten. 

Eén van de meest eenvoudige ademhalingsoefeningen die je kan doen is, vier seconden in gaan ademen, daarna ga jij je adem ook vier seconden inhouden en vervolgens adem je ook vier seconden je adem uit. Het beste is om via je neus in te gaan ademen en via je mond uit. Vaak wordt aangeraden om deze ademhalingsoefening met je ogen dicht te doen, door dit te doen kan jij je inbeelden dat je ergens bent waar je rustig van wordt.

4. Afspreken met vrienden

Als je graag even met mensen wilt zijn dan kan het ook zeker fijn zijn om even af te spreken met je vrienden. Door met je vrienden af te spreken ben je hoogstwaarschijnlijk even ergens anders met je hoofd en kan je even echt genieten. 

Met je vrienden kan je ook even een leuke activiteit doen, zodat je echt even met wat anders bezig bent. Er zijn verschillende activiteiten wat je kan doen met je vrienden, zo kan je bijvoorbeeld een filmavond doen, spelletjesdag of ga even de stad in.

5. Luister muziek

Als je toch graag een activiteit alleen wilt doen, kan het al even heerlijk zijn om muziek te gaan luisteren. Je kan op verschillende manieren muziek gaan luisteren. Je kan bijvoorbeeld de radio aanzetten thuis of in de auto als je aan het rijden bent. Je kan natuurlijk ook met een koptelefoon of oortjes in muziek gaan luisteren, door dit te doen kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen welke muziek je wilt horen.

Tegenwoordig is het ook weer populair om naar vinyl te luisteren. Zet dus een leuk plaatje op en ga lekker op de bank liggen, terwijl je op de achtergrond een leuk muziekje opzet.

Wat kan je doen als je de oorzaak van je stress niet weet?

Het beste is dan om er met iemand over te praten. Dit kan met familie of vrienden zijn, maar ook met een psycholoog kan het erg fijn zijn.

Kan muziek helpen tegen stress?

Als je het fijn vindt om naar muziek te luisteren dan kan het zeker helpen. Door muziek te luisteren kan jij je even ontspannen voelen.

Zijn er veel ademhalingsoefeningen?

Jazeker, er zijn erg veel ademhalingsoefeningen die kunnen helpen tegen stress.

Share:

editor