Wanneer je als oudere het lastig vindt om gebruik te maken van online diensten, dan is het goed dat je natuurlijk wat hulpmiddelen gaat gebruiken. Zo kan het zijn dat je er niks van begrijpt hoe je bijvoorbeeld online kunt bankieren. Ook kan het lastig zijn om de computer te gebruiken, om een Whatsappje te sturen of om te bellen naar je kinderen of kleinkinderen. Gelukkig zijn er heel veel tips te vinden die je een handje kunnen helpen in de juiste richting. Hieronder vind je een aantal tips die van belang kunnen zijn als je het lastig vindt om gebruik te maken van diverse online diensten. 

Basis computervaardigheden

Allereerst kan het zijn dat je in de tussentijd een computer hebt gekocht. Toch is het dan wel gemakkelijk als je weet hoe je die het beste kunt gebruiken. Zo zijn er verschillende trainingen en cursussen die daar een handje bij kunnen helpen. Op die manier kom je erachter hoe je je mail kunt openen op je computer, hoe je een filmpje kunt bekijken op YouTube en hoe je gemakkelijk iets op kunt zoeken in Google. Voor de jongere generatie is dit natuurlijk twee vingers in de neus. Als het je niet lukt, dan is dat echt geen enkel probleem omdat het ook echt lastig kan zijn. Het is alleen wel prettig als je na het volgen van een cursus de computervaardigheden een beetje onder de knie hebt. Op die manier kun je zonder zorgen gebruikmaken van de computer, zonder dat je er telkens vragen bij hebt.

Gezondheidszorg en welzijn

Er zijn natuurlijk veel meer diensten online te vinden, zo ook over je gezondheidszorg en welzijn. Het kan namelijk zijn dat je online een afspraak wilt maken voor de tandarts, voor de huisarts over een andere zorg die je nodig hebt. Online kun je dan het beste op zoek gaan naar veilige websites om medische informatie op te verschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld inloggen bij de overheid of bij je plaatselijke ziekenhuis. Op die manier kun je met gemak erachter komen wanneer je bijvoorbeeld een afspraak hebt met de dokter of iets anders dergelijks. 

oudere

Online winkelen en leveringen

Tegenwoordig gaan mensen niet zo vaak meer de deur uit om eens lekker te gaan winkelen. Online shoppen is daarom ook helemaal de trend, maar soms best wel ingewikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld met gemak online een leuk truitje of een broek kopen. Bij online winkelen is het verstandig om te kijken of de website betrouwbaar is door middel van reviews. Op die manier kom je erachter of het veilig is wat je koopt. Daarnaast is het ook efficiënt om online boodschappen te bestellen of medicijnen te laten bezorgen. Op die manier hoef je zelf de deur niet uit en kun je gerust de boodschappen uitpakken als het eenmaal zo ver is. 

Sociale interactie en communicatie

Een telefoon wordt over het algemeen vaak gebruikt om in contact te blijven met familie en vrienden. Zo kan sociale media daar een grote rol in spelen. Zorg er wel voor dat je let op je privacy. Op die manier kan niet iedereen op je account kijken en blijf je alleen voor familie en vrienden zichtbaar. Je kunt ook gebruikmaken van apps zoals FaceTime of Whatsapp om op de hoogte te blijven van je familie en vrienden. Je kunt videobellen met elkaar en je kunt met gemak een berichtje de deur uit sturen. Op die manier onderhoud je sociale contacten een stuk beter en kun je zonder problemen genieten van alle online diensten.

Veelgestelde vragen over online diensten voor ouderen de hulpmiddelen en tips

Welke online diensten zijn nuttig voor ouderen?

Nuttige online diensten voor ouderen omvatten toegang tot medische informatie, online winkelen, sociale interactie, educatie en entertainment.

Hoe kan ik mijn computer- en internetvaardigheden verbeteren?

Je kunt je vaardigheden verbeteren door deel te nemen aan computercursussen voor ouderen, online tutorials te volgen en geduldig te oefenen.

Waar kan ik betrouwbare gezondheidsinformatie online vinden?

Betrouwbare gezondheidsinformatie is te vinden op websites zoals de website van het RIVM, ziekenhuiswebsites en overheidsbronnen.

Hoe kan ik veilig online winkelen en betalen?

Zorg voor sterke wachtwoorden, gebruik alleen beveiligde websites (https://), en deel geen persoonlijke informatie met onbekende bronnen.

Welke sociale media zijn geschikt voor ouderen?

Populaire sociale media voor ouderen zijn Facebook, WhatsApp en Instagram, omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en de mogelijkheid bieden om in contact te blijven met familie en vrienden.

Zijn er online cursussen speciaal voor ouderen?

Ja, er zijn online cursussen beschikbaar die zijn afgestemd op de behoeften van ouderen, zoals cursussen over digitale basisvaardigheden en gezondheidsonderwerpen.

Wat zijn enkele technologische hulpmiddelen voor ouderen?

Technologische hulpmiddelen voor ouderen omvatten tablets, smartphones, digitale assistenten zoals Amazon Echo, en apps voor gezondheidsmonitoring.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen online oplichting?

Wees sceptisch over verdachte e-mails en verzoeken om persoonlijke informatie. Houd je software up-to-date en gebruik antivirusprogramma’s.

Zijn er speciale programma’s om ouderen te helpen met online toegang?

Ja, veel gemeenschappen bieden programma’s en diensten om ouderen te helpen met online toegang, zoals computercursussen en technische ondersteuning.

Welke overheidsinitiatieven zijn er om ouderen te ondersteunen bij online toegang?

Sommige overheden bieden subsidies, kortingen op internetdiensten en programma’s om ouderen te helpen bij het verkrijgen van toegang tot online diensten. Neem contact op met lokale overheidsinstanties voor meer informatie.

Share:

editor