Vandaag de dag moeten we steeds meer op de computer regelen. Denk daarbij aan je bankzaken, het inloggen op de site van de overheid en misschien moet je voor je werk ook wel steeds meer taken online uitvoeren. Als je dit lastig vindt, kun je de onderstaande blog eens doornemen. Wij hebben namelijk een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen.

Bewustwording en educatie

Allereerst is het natuurlijk van belang dat mensen bewust zijn van wat het woord ‘digibeet’ precies betekent. Zo kan het zijn dat mensen geen weet hebben van de gebreken en de moeilijkheden een digibeet kan ervaren. Zo is het goed dat er binnen de gemeenschap en aandacht voor is. Op die manier wordt het bewustzijn van de mensen gevoed en kunnen we er samen van leren. Een digibeet is namelijk iemand die het lastig vindt en geen weet heeft van de technologie van nu. Om je heen kun je vaak wel een cursus vinden waarbij je je aan kunt sluiten. Op die manier kun je de basisprincipes leren van de techniek en het computergebruik.

Persoonlijke begeleiding

Vind je het lastig om hulp te vragen, vooral in een groep? Dan is het misschien een tip om iemand persoonlijk te vragen die jou wil helpen, zodat je een-op-een hulp krijgt. Door individueel hulp te krijgen, kun je misschien beter je weg vinden in de computer dan dat je in een groep les krijgt. Ook kun je zo makkelijker vragen stellen aan diegene van wie je hulp krijgt. Daarnaast kun je ook eenvoudig vragen voor een specifieke taken, zoals een e-mail opstellen, het invullen van een online formulier of het opzoeken van informatie op internet.

digitaal

Toegankelijke technologie

Daarnaast is het een goede tip om niet al te ingewikkelde technologie te gaan gebruiken. Het internet kan namelijk nogal ingewikkeld zijn. Gebruik daarom eenvoudige apps, tools en websites om wegwijs te worden met de computer. Ook kan het een tip zijn om een goedkope laptop of smartphone aan te schaffen, zodat je op deze manier ook in je eigen tijd jouw weg kunt vinden in dit apparaat.

Digitale gemeenschappen

Daarnaast is het ook goed om aan de slag te gaan online. Zo zijn er genoeg digitale gemeenschappen waarbij je je aan kunt sluiten of die je zelf op kunt richten. Op die manier kun je samen ervaringen en tips doorgeven. Je leert indirect ook hoe je met het internet om moet gaan en hoe je daar beter van kan worden. Verder kun je ook ervaringen met elkaar delen, om zo een stap verder te komen in de digitale wereld. Verder kun je ook fysieke evenementen of workshops organiseren. Op die manier kun je iedereen erbij betrekken en samen groeien.

Continue ondersteuning

Het internet verandert continu en daarbij is het ook belangrijk om jezelf continu bij te scholen. Hiervoor kun je natuurlijk ook continue ondersteuning krijgen. Zorg er daarom voor dat je iemand vraagt die jou hier constant bij kunt helpen. Zo moet je bijvoorbeeld ook weleens een update voeren op jouw computer, waarna er weer het een en ander verandert.

Veelgestelde vragen over hoe je geholpen kunt worden als digibeet

Wat is een digibeet?

Een digibeet is iemand die weinig tot geen digitale vaardigheden heeft en zich ongemakkelijk voelt bij het gebruik van computers, smartphones en internet.

Waarom zijn digitale vaardigheden belangrijk?

Digitale vaardigheden zijn belangrijk omdat ze nodig zijn om deel te nemen aan de moderne samenleving, toegang te krijgen tot informatie en diensten, en kansen op werk te vergroten.

Hoe kan ik mijn digitale vaardigheden verbeteren als ik een digibeet ben?

Je kunt je digitale vaardigheden verbeteren door deel te nemen aan digitale cursussen, workshops bij te wonen, hulp te vragen aan een mentor, en online bronnen te raadplegen.

Zijn er specifieke cursussen voor digibeten beschikbaar?

Ja, er zijn speciale cursussen digitale geletterdheid beschikbaar die zijn ontworpen voor beginners, inclusief digibeten.

Kan ik gratis digitale cursussen volgen?

Ja, veel online platforms bieden gratis cursussen aan, zoals Coursera, edX en Khan Academy. Ook lokale bibliotheken en gemeenschapscentra bieden soms gratis digitale trainingen aan.

Wat als ik moeite heb met het begrijpen van technische terminologie?

Je kunt altijd vragen om uitleg in begrijpelijke taal. Leraren en mentoren moeten in staat zijn om technische termen eenvoudig uit te leggen.

Waar kan ik toegang krijgen tot goedkope of gratis technologische apparatuur?

Sommige programma’s bieden goedkope of gratis computers en internettoegang voor mensen met een laag inkomen. Informeer bij lokale overheidsinstanties en liefdadigheidsorganisaties.

Wat als ik me ongemakkelijk voel bij online bankieren of winkelen?

Je kunt persoonlijke hulp zoeken bij je bank of winkeliers, die je kunnen begeleiden bij het veilig online uitvoeren van financiële transacties.

Hoe kan ik de veiligheid van mijn online activiteiten waarborgen?

Leer over basisbeveiligingsmaatregelen, zoals sterke wachtwoorden gebruiken, het vermijden van phishing-pogingen en het updaten van software regelmatig.

Zijn er lokale gemeenschapsinitiatieven om digibeten te helpen?

Ja, veel gemeenschappen hebben programma’s en organisaties die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van digibeten. Je kunt contact opnemen met lokale bibliotheken, seniorencentra of gemeentelijke instanties voor meer informatie.

Share:

editor