Ben je van plan om een lang stuk te gaan fietsen? Is dit één van de eerste keren dat je een hele dag gaat fietsen? Wil jij je graag voorbereiden, maar weet je nog niet zo goed hoe? En wat heb je allemaal nodig voor zo’n dag fietsen? Lees snel verder en kom erachter!

1. Goede fiets

Het hebben van een goede fiets is altijd handig, ook als je een korte fietstocht gaat maken. Ook bij een lange fietstocht is het van belang dat je een fiets hebt die het lang kan volhouden, maar ook comfortabel is voor je. Als je een comfortabele fiets neemt dan zal je merken dat je het zelf ook beter volhoudt op de fiets. Het wordt vaak aangeraden om klikpedalen te nemen, dit zijn pedalen die ervoor zorgen dat je voet er niet af kan glijden. Een ander groot voordeel aan klikpedalen is dat je amper je spieren hoeft aan te spannen. 

Mocht er toch nog wat gebeuren onderweg dan wordt het altijd aangeraden om een klein setje mee te nemen met verschillende gereedschappen. Denk aan gereedschappen, zoals een minifietspompje, tie-wraps en een reparatieset. 

2. Goede houding

Dit is een handige tip voor tijdens het fietsen, maar hier kun je je niet helemaal op voorbereiden. Het hebben van een goede houding op de fiets is erg belangrijk, want als je een lange toch gaat fietsen en je houding is slecht, dan zal je dat snel genoeg merken. Je zal dit vooral merken in je rug als je van de fiets afstapt.

Niet alleen jij zelf moet een goede houding aan nemen, maar kijk ook of de fiets goed is afgesteld voor je lichaam. Kijk dus voor dat je gaat fietsen even naar de zadelhoogte en of die goed staat. Vind je het lastig om je fiets af te stellen, dan kan je ook aan iemand vragen die je daarbij kan helpen. 

Als je eenmaal op de fiets zit wordt het aangeraden om niet met een kromme rug te gaan zitten, maar zorg ervoor dat die recht staat. Ook is het handig om dynamisch te fietsen, hiermee wordt bedoeld dat je regelmatig een andere zithouding aan neemt.

3. Fietskleding

Naast dat de fiets comfortabel moet zijn is het ook erg belangrijk dat je comfortabele kleding aan hebt. Bij een korte fietstocht kan je nog wel ‘normale’ kleding aan doen, maar wil je echt een lange fietstocht maken, dan wordt het wel aangeraden om fietskleding aan te schaffen. Als je dit niet doet dan kan het zo voorkomen dat je schuurplekken krijgt of verschillende irritaties. 

Fietskleding is ook speciaal gemaakt voor lange fietstochten en zit erg comfortabel en je kan er goed in bewegen. Een nadeel aan fietskleding is dat het redelijk duur kan zijn, waardoor het misschien niet mogelijk is voor mensen. 

Als je er aan denkt om fietskleding aan te schaffen dan is het handig dat je een fietsbril haalt, dit beschermt je uiteraard goed tegen de zon, regen en verschillende insecten. Het hebben van een fietsshirt wordt ook zeker aangeraden, deze shirts zijn speciaal gemaakt hiervoor en hebben speciale mouwen om makkelijker naar voren te leunen.  

Een fietsbroek is ook zeker handig om te hebben, want ook deze zijn net als de shirts speciaal gevormd om comfortabel te gaan fietsen. 

4. Fietsroute plannen

Het is natuurlijk altijd handig voor dat je gaat fietsen dat je duidelijk voor jezelf hebt waar je langs wilt fietsen en waar je bijvoorbeeld even wilt stoppen. Je hoeft het tegenwoordig niet meer allemaal in een notitieboek op te schrijven waar je heen wilt, maar je kan nu superhandig via een fietsroute-app precies uitstippelen waar je allemaal langs wilt gaan. 

Wat vooral handig is aan deze apps is dat je precies kan zoeken op hoeveel kilometer je wilt gaan fietsen. Op die manier kan je altijd wel een route vinden die bij je past. Je mag tegenwoordig je telefoon niet in je hand hebben tijdens het fietsen, maar je mag hem wel neerzetten in een telefoonhouder. Op die manier kan je toch nog veilig de route bekijken.

Wat wordt aangeraden om aan te schaffen als fietskleding?

Het wordt sowieso altijd aangeraden om een fietsbril, fietsshirt en fietsbroekje te halen.

Wat is zo handig aan klikpedalen?

Voor een lange fietstocht wordt het zeker aangeraden om klikpedalen te halen, want dit zorgt er voor dat je minder snel met je voet eraf glijdt. Ook hoef jij je spieren minder aan te spannen.

Waar kan jij een fietsroute inplannen?

Je kan op verschillende manieren een fietsroute inplannen, maar het is het handigste om dit te doen in een fietsroute app.

Share:

editor