Wanneer je het zat bent om met een ‘normale’ fiets te gaan fietsen, dan is het natuurlijk tijd voor een elektrische fiets. Het is echter wel van belang dat je op een juiste manier met je elektrische fiets omgaat. Zo is een elektrische fiets natuurlijk aanzienlijk duurder dan een gewone fiets zonder ondersteuning. Hieronder lees je precies waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een elektrische fiets. 

Opslagruimte kiezen

Allereerst is het natuurlijk verstandig om een beschikbare opslagruimte te kiezen voor je elektrische fiets. Een schuur is hiervoor perfect. Toch is het wel goed om te kijken of de fiets past in je schuur. Op die manier kun je je fiets daar zonder problemen neerzetten. Verder is het ook van belang dat je gaat kijken of je schuur wel geschikt is voor de elektrische fiets. Zo moet je letten op temperatuur, vochtigheid en ventilatie als het gaat om de staat van je elektrische fiets. Als laatste moet de ruimte natuurlijk ook goed afsluitbaar zijn. Op die manier wordt het voor inbrekers onmogelijk om jouw fiets mee te nemen. Zorg er dus voor dat je een ruimte kiest die je gemakkelijk op slot kunt doen, om op die manier je fiets veilig op te bergen.

Voorbereiding van de opslagruimte

Mocht je toch gebruik willen maken van je schuur, maak hem dan ook helemaal in orde. Zo is het van belang dat je je fiets in een schone schuur plaatst. Maak je schuur dus van tevoren helemaal schoon, neem de vloer mee, de planken en zorg dat je geen last hebt van stof. Verder is het ook verstandig om ruimte te maken mocht dat nodig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met gemak obstakels verwijderen zoals bakken of gereedschap. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je fiets op te hangen of veilig neer te zetten door middel van fietsrekken. Zorg daarom ook dat je dit in huis hebt, als je dit van plan bent. Op die manier staat je fiets veilig en kun je zonder problemen je fiets kwijt in de schuur.

elektrische fiets

Bescherming tegen weersinvloeden

Het is ook van belang dat je je fiets gaat beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Zo kan het zijn dat je fiets niet tegen elk weertype kan. Daarom is het wellicht verstandig om na te denken over een hoes of afdekking voor je fiets. Zo zorg je ervoor dat je vuil voorkomt en dat er bijvoorbeeld verkleuring krijgt van de zon. Ook is het goed om ervoor te zorgen dat je fiets niet teveel waterschade krijgt. Daarom is het ook verstandig om je opslagplaats waterdicht te maken.

Onderhoudsroutine

Een elektrische fiets kun je natuurlijk niet zomaar gebruiken, daarom is het verstandig om er ook met regelmaat onderhoud aan te doen. Zo moet je kijken naar de bandenspanning van de fiets, de smering van de kettingen en ook moet je kijken naar eventuele roest. Op die manier kun je alert blijven met je fiets en hoef je je geen zorgen te maken dat je fiets binnen de kortste keren kapot is. Ook is het verstandig om je fiets op te laden op de juiste manier. Bij je opslagplaats is het dus ook van belang om een oplaadpunt te hebben, zodat je je fiets op kunt laden. Met een elektrische fiets is het namelijk zo dat je zonder een volle accu niet kunt fietsen.

Veelgestelde vragen over een elektrische fiets in de schuur

Is het veilig om mijn elektrische fiets in de schuur op te bergen?

Ja, mits je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, zoals het afsluiten van de schuur en het gebruik van extra sloten om diefstal te voorkomen.

Moet ik mijn elektrische fiets bedekken in de schuur?

Het is raadzaam om uw fiets af te dekken met een hoes of doek om stof en vuil te voorkomen, maar ook om te beschermen tegen vocht en direct zonlicht.

Hoe kan ik mijn elektrische fiets het beste opbergen in de schuur?

Gebruik ophangsystemen of fietsrekken om ruimte te besparen en beschadiging te voorkomen. Zorg ervoor dat de fiets niet in contact komt met scherpe voorwerpen of chemicaliën.

Moet ik de accu van mijn elektrische fiets uit de schuur halen als ik hem niet gebruik?

Het is niet noodzakelijk om de accu uit de schuur te halen, maar zorg ervoor dat deze niet blootgesteld wordt aan extreme temperaturen en laad hem op volgens de instructies van de fabrikant.

Hoe kan ik mijn elektrische fiets beschermen tegen diefstal in de schuur?

Gebruik extra sloten of beveiligingsapparaten en zorg ervoor dat de schuur goed afgesloten is. Het registreren van het serienummer van uw fiets kan ook helpen bij het terugvinden ervan in geval van diefstal.

Moet ik mijn elektrische fiets regelmatig onderhouden als hij in de schuur staat?

Ja, regelmatig onderhoud is essentieel voor een optimale prestatie en levensduur van uw elektrische fiets. Controleer bandenspanning, smering van kettingen en inspecteer op roest en corrosie.

Kan ik mijn elektrische fiets in de schuur laten tijdens de winter?

Ja, u kunt uw elektrische fiets veilig in de schuur opbergen tijdens de winter, maar zorg ervoor dat deze beschermd is tegen vocht en vorst.

Hoe lang kan ik mijn elektrische fiets in de schuur laten staan zonder gebruik?

Uw elektrische fiets kan gedurende langere periodes in de schuur blijven staan zonder gebruik, maar het is raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren en de accu op te laden om de prestaties te behouden.

Moet ik extra verzekering overwegen voor mijn elektrische fiets in de schuur?

Het is verstandig om na te gaan of uw huidige verzekering dekking biedt voor diefstal en schade aan uw elektrische fiets, zowel binnen als buiten de schuur. Overweeg indien nodig een aanvullende verzekering.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen die ik moet nemen bij het opbergen van een elektrische fiets in de schuur?

Ja, zorg ervoor dat de schuur goed geventileerd is om vochtproblemen te voorkomen, en vermijd het opslaan van de fiets in de buurt van brandbare materialen. Tevens is het belangrijk om de schuur regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen of zwakke plekken.

Share:

editor