Lekker ver weg, naar een warm of misschien een ijskoud land. Veel bestemmingen kun je met de auto, bus of trein prima bereiken. Maar de meeste bestemmingen kunnen te ver weg zijn voor deze vervoermiddelen. Dan is er dus maar een oplossing, met het vliegtuig! Maar wat als je nog nooit met een vliegtuig hebt gevlogen? Geen paniek, hier zijn vijf tips die belangrijk kunnen zijn voor je eerste vlucht.

Voorbereiden, voorbereiden!

Voorbereiding is het halve werk, zeggen ze meestal. Dit is ook echt zo! Als je van tevoren al weet wat en hoe je iets gaat doen, dan geeft dat rust en ruimte in je hoofd. Zo kun jij je meer focussen op je reis. Hoe moet je je voorbereiden? Zorg allereerst dat alle vervoerstickets geboekt zijn. Dus de vliegtickets natuurlijk, je paspoort, eventuele treintickets en andere documenten die van belang zijn zoals een eventueel visum. Zorg er ook voor dat alles klaarstaat als je arriveert, dus ook daar de vervoersdocumenten en natuurlijk je verblijf. Dit kan een hotel, een huisje, een B&B of een camping zijn. Kort samengevat: regel alles zodanig, dat je alleen maar hoeft te doen en niet zoveel hoeft te denken. 

Let op de regels van de douane, het land waar je heen gaat en de luchtvaartmaatschappij

Het is uiterst belangrijk om je aan de regels te houden. Lees en onderzoek deze van tevoren en volg deze zo strikt mogelijk op. Je wilt niet dat jouw trip in duigen valt, omdat je een regel hebt overtreden waarvan je niet eens wist dat hij bestond. Voor het vliegen geldt een aantal die erg belangrijk zijn Zo kunnen er regels zijn met eten en drinken vervoeren. Als je dit niet aangeeft kun je het verliezen, plus een dikke boete krijgen. Voor meer informatie lees je de regels goed door op de rijksoverheid website. Regels voor bagage zijn bijvoorbeeld erg belangrijk om te weten. Zo mag je niet te zwaar beladen zijn of anders moet je er een flink stuk bij betalen. Per land heb je ook regels voor jouw eigen veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties voor ziekten die er in dat land bekend zijn. 

Reis nooit alleen!

Alleen reizen is een dikke vette nee voor je eerste vlucht. Het helpt enorm als iemand je door het hele proces kan begeleiden, iemand die ook ervaren is in reizen met het vliegtuig. Het beste is dat je met een groep gaat. Ze kunnen je eraan herinneren of helpen als je iets niet meer weet. Het is dan ook nog supergezellig en veiliger. Je wilt niet weten wat voor types er rondlopen op de luchthavens. Samen reizen is dus een hele grote aanrader.

Houd rekening met tijd

Sommige processen kunnen langer duren. Je vlucht kan vertraging hebben of de beveiliging kan lang duren door mensen die voor je staan. Het is altijd knetterdruk op een vliegveld, dus om dan zelfs binnen te komen kan een drama qua tijd zijn. Als je je vlucht niet wilt missen, is het dus handig om ruim van tevoren op het vliegveld te zijn. Denk maar aan minimaal drie uur voor het vertrek van jouw vlucht. 

Ken je rechten!

Als je voor de eerste keer vliegt, kun je best wel nerveus en op je hoede zijn. Wees niet te verlegen en vraag altijd voor duidelijkheid als er iets niet helder is. Ook als je recht hebt op eventuele vergoeding, is het goed om hier achteraan te gaan! 

Veelgestelde vragen:

Hoe reis ik comfortabel?

Trek makkelijke kleding aan en neem kussens mee voor in het vliegtuig. Het kan zijn dat jouw vlucht eventjes duurt en dan is het slim om nog even wat uurtjes slaap te pakken. 

Wat kan ik doen tijdens de vlucht?

Alles wat niet met het online internet te maken heeft. Jouw apparaten moeten op vliegtuigstand, zodat die signalen het vliegtuigsysteem niet verstoren. Je kunt je telefoon nog wel offline gebruiken, dus download van tevoren wat nummers of films. Een boek lezen, slapen of genieten van het uitzicht is natuurlijk ook een optie.

Krijg ik eten en drinken aan boord?

Aangezien eten op het vliegveld best prijzig kan zijn, vraag je je natuurlijk af of je wel genoeg binnen krijgt. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben hier natuurlijk een oplossing voor. Aan boord krijg je meestal wel een waterflesje en een snack. Als je meer wilt moet je dit van te voren boeken bij je vlucht. Wat helpt is om een eigen, lege waterfles mee te nemen. Deze kun je bijvullen na de douane mits je in het land waar je bent uit de kraan kunt drinken. 

Share:

editor