Een stage zoeken kan lastig en frustrerend zijn als je telkens wordt afgewezen, of het blijft doodstil aan de andere kant. Hoe breek je nou door? Met de juiste mindset en motivatie kun je al een heel eind komen. Lees hier waar je op moet letten bij het zoeken van zo’n stage. 

Begin op tijd

Om van tegenzin te kunnen winnen, kun je het best gewoon beginnen! Dit is echt zo, want hoe eerder je begint, hoe meer keuze aan stages je hebt. Ook geeft dit rust in je hoofd, want door de vele tijd die je dan nog hebt, hoef je niet te haasten en kun je gewoon rustig je gang gaan. Zo heb jij de grootste kans om een stage te vinden die beschikbaar is en ook nog eens perfect bij je past. De beste tijd om dit te doen is minimaal 2 of 3 maanden van tevoren.           

Weet wat je wil

Als je gaat solliciteren, is het handig om duidelijk te hebben wat jouw eisen zijn voor een stage. Wat wil je leren, wat vind je leuk om te doen, welke omgeving, welke werkzaamheden zijn er? Stel deze zo specifiek mogelijk aan jezelf, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een stage moet natuurlijk ervoor zorgen dat je jezelf kunt ontwikkelen en je niet laat staan. Als je toch bezig bent, vraag ook of er een stagevergoeding is. Jouw werk is het geld wel waard en je geeft natuurlijk tijd op die je bij jouw bijbaantje had kunnen vullen. Het is toch lekker als je wat krijgt voor je harde werk?

Verkoop jezelf

Zodra je een goede plek gevonden hebt, is het tijd om te solliciteren. Een goede sollicitatie is een letterlijke verkoop van jouw kwaliteiten en kunsten. Dus laat in je cv zien wat je allemaal kan, wat jij het bedrijf kan bieden. Schrijf hier ook over in een motivatiebrief en voeg natuurlijk ook de info toe die nodig is. Verkoop niet alleen jezelf, maar streel ook het bedrijf. Schrijf waarom dit nou de perfecte plek is voor jou en waarom je er jouw diensten wilt aanbieden. Zo weet het bedrijf dat je een gemotiveerde kijk op hen hebt en daar hebben ze wat aan!

Solliciteer bij meerdere bedrijven tegelijk

Je opties verbreden is heel slim om te doen. Als je meerdere sollicitaties hebt lopen, hoef je niet steeds te wachten op een ander. Is de een sneller dan de ander? Dan zeg je de sloomste af. Zo bespaar je veel tijd en heb je opties als ze jou toch op een plek afwijzen. En geen zorgen, je kan dat zo voor elkaar hebben. Bedrijven begrijpen heus wel dat je liever afzegt omdat je een andere plek hebt gevonden. Wees kritisch en kies alleen het beste!

Lukt mailen niet? Bellen maar!

Voor alle introverts daarbuiten, ja dit is de beste optie. Soms kan het weken duren voordat je een antwoord terug kan krijgen, en dit is niet ideaal. Jij hebt namelijk ook een deadline waaraan je je moet houden! Daarom is opbellen een optie die je moet ondernemen. Zo kun je vragen of ze jou nog wilden hebben, of dat ze de sollicitatie hebben doorgekregen. Want dat kan natuurlijk ook. Jij bent waarschijnlijk niet de enige die solliciteert bij het bedrijf, en zo kan het zijn dat jouw sollicitatie mail is verdronken in alle andere mails die zij binnenkrijgen. Check dat dus ook goed en bel als er onduidelijkheden zijn. 

Veelgestelde vragen:

Hoeveel stagevergoeding is er per maand mogelijk?

Dit kan verschillen met je werkzaamheden, het bedrijf, je opleiding en natuurlijk de werkdagen en uren die je maakt.

Hoe weet ik of een bedrijf een stage aanbiedt?

Het beste is als je checkt op de website van het bedrijf zelf. Als er niks staat, of ze hebben geen eigen website, dan kun je altijd nog op school vragen welke stagebedrijven een aanrader zijn. 

Zijn er mogelijkheden dat ik kan thuiswerken met een stage?

Dit ligt aan het bedrijf en de werkzaamheden, maar als het vooral online werk is dan kan die mogelijkheid er wel zijn. Overleg dit goed met je stagebegeleider!

Share:

editor