Je hoort er tegenwoordig erg vaak van, maar wat is het nu eigenlijk? Superfoods is voor velen al een bekende term, maar voor een deel niet. Wat is het eigenlijk en wat houdt het in? En wat zijn de voordelen ervan?

1. Wat is het?

Superfoods zijn voedingsmiddelen, denk bijvoorbeeld aan groente- en fruitsoorten, nootjes en zaden. Al deze voedingsmiddelen hebben een hoog aantal voedingsstoffen, zoals mineralen, vezels en vitaminen. Als je deze voedingsmiddelen neemt dan zorg je er voor dat je lichaam gezond en fit blijft. Je zal merken dat als je gezond lichaam hebt dat je je mentaal een stuk beter gaat voelen. Je fysiek en mentaal beter laten voelen is ook het doel van deze superfoods.

Er zijn nog wel bepaalde eisen voordat een voedingsmiddel een superfood mag worden genoemd. Zo moet het voedingsmiddel voldoen aan bepaalde eigenschappen, namelijk het moet rijk zijn aan verschillende vitaminen, mineralen en eiwitten. Er mogen ook absoluut geen schadelijke stoffen in zitten zoals pesticiden en chemicaliën. Als een voedingsmiddel twaalf positieve invloeden heeft op je gezondheid dan mag het officieel een superfood worden genoemd. 

Er zitten dus ook erg veel vezels in superfoods en dat is een groot en belangrijk kenmerk van superfood. Niet alleen in superfood zijn vezels belangrijk, maar vezels op zichzelf zijn erg goed voor ons. Er zijn nog veel andere kenmerken van deze superfoods zoals dat ze vol met verschillende vitamines zitten, denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B en E. 

2. Hoeveel moet je eten?

Ook met superfoods is het belangrijk om te variëren. Het wordt aangeraden om te kijken naar de kleuren van superfood, want het is het beste om elke keer voor een andere kleur te gaan. Het beste is om te gaan combineren met twee of drie superfoods. De kleuren van de superfoods zijn als volgt, groente is groen, fruit is rood of blauw, noten en zaden zijn geel en bruin. 

Ook bij superfoods is het belangrijk om te kijken wat je eet. Bij superfood kan het ook voorkomen dat je tijdens zwangerschap of met bepaalde medicatie iets niet mag eten. Informeer jezelf dus echt goed voordat je iets gaat eten. Kijk ook zeker goed naar de verpakking en lees even de ingrediënten.

3. Voordelen

Superfoods hebben vele voordelen. Een paar van deze voordelen zijn onder andere dat je immuunsysteem een stuk verbeterd wordt. Naast dat je immuunsysteem wordt verbeterd, zal je ook merken dat je fysieke weerstand een stuk beter wordt. Superfoods geven je enorm veel energie en doordat je meer energie hebt, ga je je ook een stuk beter in je vel voelen. 

Een ander groot voordeel bij het nemen van superfoods is dat ze vaak vele calorieën verbranden. Ook helpen superfoods bij het verjongen van je huid, dit komt onder andere door de vitamines die erin zitten. 

4. Nadelen

Naast genoeg voordelen, zijn er ook verschillende soorten nadelen aan het nemen van superfoods. Denk bijvoorbeeld aan dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor het afvallen, als je superfoods neemt. Het wordt ook zeker aangeraden om niet alles te geloven wat je leest online over superfoods. 

Superfoods zijn op dit moment niet de gezondste voedingsmiddelen die je kan halen in de supermarkt. Ook dit is voor vele een nadeel aan superfoods. Het wordt aangeraden om goed te overwegen of het halen van superfoods al je geld waard is, als dit niet zo is, dan kan je andere manieren vinden om af te vallen. 

Zijn superfoods op voedingsmiddelen?

Jazeker, superfoods valt ook onder de categorie voedingsmiddelen.

Mag je altijd superfoods nemen?

In principe zal je bijna altijd superfoods kunnen nemen. Het kan wel voorkomen dat je bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap een bepaald gerecht niet mag nemen of met specifieke medicatie. Controleer dit altijd vooraf.

Zijn superfoods goed voor je immuunsysteem?

Jazeker, het eten van superfoods is goed voor je immuunsysteem.

Share:

editor