De stad van het water met haar gondels en vele romantische plekjes: Venetië! Deze Italiaanse stad is een uniek plekje in de wereld. Het is immers op palen gebouwd en daarnaast staat het vol met prachtige hotspots: overal om je heen staat wel weer iets bijzonders. Zeker het bezoeken waard dus! Hieronder zetten wij de zeven mooiste bezienswaardigheden in Venetië op een rij.

1. Canal Grande

Eigenlijk is heel Venetië omringd door het Canal Grande. Dit is namelijk een vierkilometerlange rivier dat kronkelt door de verschillende wijkjes van Venetië. En hoe leuk is het om het Canal Grande te verkennen per gondel? In een gondel varen in Venetië hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Tijdens zo’n gondeltocht zul je je ogen uitkijken hoe mooi de Italiaanse architectuur eigenlijk is. De mooiste gebouwen van Venetië staan namelijk langs deze rivier.  

2. Rialtobrug

De Rialtobrug is de allereerste stenen brug van Venetië en daarmee ook de eerste brug over het Canal Grande. Bovendien is de Rialtobrug ook een van de bekendste bruggen van de waterstad, ook al is Venetië gevuld met vierhonderd bruggen. Dit komt omdat de Rialtobrug een bekende brug is van de stad: het bevond én bevindt zich in het centrum van de stad en deze brug verbindt de delen van de stad met elkaar. Ook vind je boven op de brug nog steeds talloze winkeltjes. Vaak is het wel ontzettend druk op de brug zelf, omdat het een oversteekplaats is naar de overkant van het Canal Grande. 

3. San Marcoplein en het Basiliek van San Marco

Meestal is het San Marco-plein het beginpunt wanneer je in Venetië aankomt. Het wordt dan ook wel het hart van Venetië genoemd. Vaak vind je op dit plein wel honderden duiven die je zelfs uit jouw hand kunt laten eten. Dit plein ligt op het dieptepunt van Venetië en loopt daarom vaak in de winter volledig onder. Aan het plein ligt het Basiliek van San Marco, de allergrootste kerk van Venetië. Zowel de buitenkant als de binnenkant is adembenemend. Je kunt de kerk gratis bezoeken en het zal ongeveer vijftien minuten van je tijd in beslag nemen: het overgrote deel is afgebakend met lijnen. Let erop dat je niet te veel bloot draagt wanneer je het Basiliek wil bezoeken. 

4. Campanile

Een toppertje onder de bezienswaardigheden Venetië is de Campanile. Waarschijnlijk zegt de naam je niet zo veel van het gebouw, maar wanneer je een foto ziet denk je: oh ja! Het Campanile is namelijk het hoogste bouwwerk van Venetië. Het is de klokkentoren op het San Marcoplein die wel 99 meter hoog de lucht in gaat. Toch is dit niet de originele toren die er staat. In 1902 is de officiële Campanile ingestort, omdat ze er een lift in wilden bouwen. Een paar jaar later is deze in originele stijl opnieuw gebouwd.

5. Dogepaleis en de Brug der Zuchten

Ook ligt het Dogepaleis aan het San Marcoplein. Vroeger woonde hier de leider van Venetië en in de vergaderzalen van het paleis werden de grootste beslissingen van de stad genomen. Vandaag de dag kun je het paleis bezoeken als museum en hier proef je nog steeds de geschiedenis, terwijl je aan het genieten bent van de barokke stijl. Bovendien hoort de Brug der Zuchten bij het Dogepaleis: de brug was een verbintenis tussen de gevangenis en het paleis. Je zult de Brug der Zuchten niet gauw over het hoofd zien, want de grote mensenmassa staat fanatiek de brug te fotograferen. 

6. Joodse wijk

In 1516 werden de Joden in Venetië opgesloten in het noorden van de stad. Na zonsondergang mochten ze de wijk niet meer verlaten, de zogenoemde ‘ghetto’. De wijk heette daarom ook Ghetto Ebraico. In de nacht gingen de hekken op slot, maar overdag mochten de Joden nog wel naar hun werk. Ondanks deze regeltjes kwamen er wel steeds meer Joden in Venetië wonen en het wijkje werd steeds groter en groter. Pas in 1818 kregen de Joden een burgerschap toegewezen in Venetië. Je kunt nog steeds een bezoekje brengen aan deze wijk en bovendien vind je hier de enige gebouwen in Venetië die zes verdiepingen hoog zijn.

7. Murano

Ben je de drukte in Venetië gauw zat? Breng dan een bezoekje aan Murano. Het heeft veel weg van Venetië – veel water, prachtige architectuur en talloze bruggen – maar het is er veel rustiger. Murano is een eilandje van Venetië en staat bekend om de glasblazers. Deze stonden eerder in Venetië zelf, maar vanwege het brandgevaar moesten ze verhuizen naar een ander eiland. Vandaag de dag kun je dus op Murano talloze glaskunstwerken bewonderen én kopen.

Share:

administrator