Het personaliseren van goederen wordt steeds normaler. Een auto kopen doe je niet zomaar, er zijn heel wat keuzes die je moet maken op het gebied van kleur, bekleding, velgen en meer. En dat is dan alleen nog maar het deel dat zich niet onder de motorkap bevindt, want ook daar zijn vaak nog tal van opties waar je uit kunt kiezen aanwezig. Aan de ene kant is het prettig, zo’n product dat precies op jouw wensen is afgestemd. Maar we blijven wel mensen, en willen als het even zien wel graag met eigen ogen zien wat we kopen, voor we de aankoop definitief doen.

We willen het voor ons zien

De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Je kunt ze vertellen hoe hun auto eruit gaat zien, misschien zelfs de losse onderdelen als velgen, kleuren en bekledingen laten zien, maar daarmee overtuig je hen lang niet altijd. Het is lastig om al die onderdelen in het hoofd samen te voegen tot de auto die het moet worden, en zolang dat niet gebeurt, is het voor een klant ook heel gemakkelijk om de koop niet door te laten gaan. Ze hebben de auto tenslotte nog niet gezien, zijn er nog niet enthousiast over geworden en voelen er nog geen band mee.

Om iedere auto helemaal samen te laten stellen naar de wensen van de klant, en daarna pas het koopproces in te gaan, dat is niet wenselijk. Het kost aardig wat geld om een auto te fabriceren, het risico dat de klant bij de eerste aanblik zegt dat dit toch niet helemaal is wat hij zoekt wil je niet lopen. Toch is het belangrijk om de klant te overtuigen, hem of haar de auto te kunnen laten zien, eventueel kleine aanpassingen te kunnen doen en te zorgen voor enthousiasme en een band met het eindresultaat. Dat kan perfect met een 3D configurator.

In deze software kan de klant, eventueel met de hulp van een verkoper, alle wensen en eisen samenvoegen tot een eindresultaat. Een auto in precies de kleur en samenstelling die gewenst is. De auto is op het scherm van alle kanten te bekijken, van binnen en buiten, waarbij geen detail wordt overgeslagen. Zo ziet de klant de auto al voordat deze gemaakt wordt. Bevalt het resultaat, dan is de kans groot dat de koop snel gesloten wordt.

Op meer gebieden te gebruiken

Deze manier van werken noemen we ook wel CPQ, configure, price, quote. Een technologie die steeds vaker wordt toegepast. Hij zorgt ervoor dat producten op maat kunnen worden samengesteld, waarbij het resultaat direct zichtbaar is. Bovendien werkt de software sneller dan een product op papier samenstellen, en worden er minder snel fouten meer gemaakt. In het systeem zijn alle keuzes aan elkaar gekoppeld, en worden bij een bepaald type wielen bijvoorbeeld alleen de velgen getoond die hierbij passen. Op deze manier wordt tijd en geld bespaard, en ziet de klant al in een vroeg stadium hoe het eindresultaat eruit zal gaan zien.

Share:

administrator