Als jongere wil jij jouw ideeën, stem en inspiratie delen, toch? Daarom is een rol in de gemeente superbelangrijk voor de jeugd. Zij zijn de volgende generatie, degene die het werk moeten overpakken van ons. Die luide stem moeten we niet verloren laten gaan. Hier zijn een aantal punten die hierbij helpen.

Ouderen helpen

Als jongere kun je er zijn voor eenzame ouderen die het zwaar hebben en wel een leuke activiteit kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een bingo-avond organiseren of gewoonweg lekker een bordspel met ze doen. Dit kan enorm helpen tegen het welbekende eenzaamheid die onder ouderen speelt. Het hoeft niet heel veel te zijn, als het maar leuk en gezellig is. 

Kwetsbare jongeren helpen

Ja, je kunt ook je medejongeren die het moeilijk hebben helpen. Door een simpele sportactiviteit te organiseren kun je ze stimuleren om gezellig met elkaar te bewegen. Want van sporten word je immers mentaal een stuk beter. Zo ontdekken ze waar hun talenten liggen en laat je ze een eigen plekje in de maatschappij ontwikkelen. 

Milieu

Nog een taak die kan uitgevoerd worden door jongeren is het milieubeleid. Door velen zijn afvalstukken in de natuur terechtgekomen. Dit kan natuurlijk niet, en daarom kan jij als jongere helpen met het schoonhouden van Nederland. Dit begint al met jezelf, en anderen aansporen om te recyclen, afval weg te gooien waar het hoort en afval op te ruimen. Zo zorg jij voor een nette buurt! Ook kun je ervoor kiezen om mee te doen met protesten en marsen, zodat je jouw mening laat horen. 

Jongerenraad

De manier om je stem te laten horen als jongere is om deel te nemen aan een jongerenraad. Als je besluit om in zo’n raad te zitten, heb je de gelegenheid om te praten over zaken die jou direct aangaan, zoals onderwijs, vrijetijdsbesteding en veiligheid. Door jouw persoonlijke kijk op de wereld te delen, kunnen jongeren helpen bij het vormgeven van beleid dat echt aansluit bij hun behoeften en interesses. Elke stem telt, zelfs die van jongeren!

Kunst en cultuur

Ja, echt! Kunst en cultuur is ook een onderdeel waarvan de gemeente moet zorgen dat het in de desbetreffende buurt voorkomt. En jongeren kunnen behoorlijk creatief uit de kast komen. Fleur je buurt op met mooie kunstwerken, reserveer een ruimte voor een kunstlokaal of organiseer leuke knutselmomenten. Het kan allemaal, kunst en cultuur zou meer mogen pronken!

Verzamel andere stemmen

Weet je zelf niks wat je de buurt kan schenken? Je kan ook andere bewoners vragen wat zij graag willen zien. Maak een lijstje van de wensen die jij te horen krijgt en breng dit lijstje naar jouw gemeente toe. Zo help je, ook al heb je zelf geen eigen toevoeging. Slim toch?

Veelgestelde vragen:

Moet je eerst toestemming vragen als je iets gaat ondernemen?

Het is inderdaad handig om eerst te vragen en aan te geven of je iets mag organiseren of toevoegen aan de desbetreffende buurt. 

Wat zijn de voordelen als je als jongere in de gemeenteraad deelneemt?

Betrokkenheid bij gemeentelijke taken kan jongeren helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals leiderschap, teamwork, communicatie en de maatschappij, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de gemeenschap. Dus je draagt bij aan je zelfontwikkeling en een stukje ontwikkeling van Nederland!

Hoe kan de gemeente het idee van jongeren in de gemeente steunen?

Gemeenten kunnen jongeren ondersteunen die geïnteresseerd zijn in het bijdragen aan de gemeenschap door middel van trainingen, workshops, geld voor jeugdprojecten, of door mentorschap en begeleiding te bieden aan de jongeren.

Share:

editor