Het is steeds vaker het onderwerp dat aan bod komt, het milieu. We moeten er met z’n allen aan werken om onze manieren te verbeteren, om zo onze aarde te kunnen beschermen. We willen natuurlijk niet dat de volgende generatie op een verwoeste aarde leven, vervuild en miserabel. Maar, wat kun jij zelf doen hieraan? Dit zijn een aantal punten die jij kan meenemen! 

Recyclen

We gooien allemaal te snel iets weg, terwijl het eigenlijk meerdere keren kan worden gebruikt, voor meerdere doelen! Met recyclen kun je voorkomen dat iets te snel in de natuur terechtkomt, of dat er CO2 in de lucht komt door het verbranden ervan. Plastic is hier de grootste boosdoener van. Er zijn vele manieren om te recyclen. Een ervan is in plaats van elke keer een flesje te kopen bij de supermarkt, er een te hergebruiken. Zo bespaar je ook nog eens geld, en dus een hele hoop afval.

Gooi alles in een prullenbak, zo niet bewaar het dan

Stel je bent in het bos, park of ergens waar geen prullenbakken zijn. Niemand in de buurt, niemand die kijkt. Snel even dat papiertje over je schouder gooien, dat lijkt heel onschuldig. Dat is het niet, want meerdere mensen denken hier zo over en voor je het weet heb je een park vol met afval. Bewaar het zodanig in je tas of in je zak, totdat je een prullenbak ziet. Gooi het dan wel weg, zo bewaar je de vrede in de natuur.

Doe de lichten uit als het niet hoeft

Licht kost veel stroom, en die stroom hebben we nodig van de aarde. Als je je licht aan laat, verbruik je veel stroom zonder dat dat nodig is. Laat zodanig de lichten uit tot het donker is buiten, en doe ze ook uit als je niet in de kamer bent. Dit scheelt dus niet alleen stroom die de aarde uitput, maar ook flink op je energierekening! 

Douche niet langer dan vijf minuten

Net zoals met licht, is water ook iets kostbaars. In Nederland is er op sommige plekken zelfs een tekort aan schoon drinkwater. Dit kunnen we dus voorkomen om het andere watergebruik flink te verminderen. Douche dus niet te lang, en ook niet te warm. Probeer zoveel mogelijk koud te wassen met een wasmachine en laat de kraan niet openstaan tijdens het tandenpoetsen. Alle beetjes helpen!

Zet de verwarming of airco laag

Als je niet thuis bent, of als het even niet zo koud is als normaal, kun je de verwarming laag zetten. Dit bespaart gas, en natuurlijk ook op je rekening. Mocht je het toch op een gegeven moment koud krijgen, gebruik verwarmde dekens of doe een trui aan. In de zomer hoeft die ventilator of airco ook niet elke nacht aan. Zet dan een raam open, of slaap met een dunne deken. 

Ga meer fietsen

Met de auto gaan is een lekker gemak, maar dit hoeft ook niet voor elk klein stukje. Als het enorm stormt, dan neemt niemand dat natuurlijk kwalijk. Maar voor de rest kun je beter de fiets pakken. Dit heeft vele voordelen: het is goed voor je gezondheid, goed voor je hersenen, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Want fietsen kost immers geen wegenbelasting en geen benzine. 

Veelgestelde vragen:

Muggen vallen mij lastig als ik mijn raam open doe, wat nu?

Gelukkig is hier een oplossing voor. Gebruik een klamboe, dat is een net dat je of over je bed kan hangen, of voor het raam. Dit houdt de muggen gegarandeerd tegen!

Wat is Earth Day?

Earth Day (dag van de aarde) is een dag waarop de hele wereld stilstaat bij het feit dat we veel van de aarde vragen. Op die dag besparen we zoveel mogelijk energie. We doen dan zo min mogelijk gebruik maken van stroom, gas of benzine en we gaan dan zoveel mogelijk groen! Dit wordt elk jaar op 22 april gedaan door wel 192 landen. 

Hoe gebruik ik goede energie?

Wil je energie besparen, maar kun je toch niet zonder? Geen paniek, want er zijn manieren waarop je natuurlijke energie kan gebruiken. Denk maar aan windmolens en zonnepanelen. 

Share:

editor