De zomervakantie is weer afgelopen en je kind gaat wellicht naar een nieuwe groep of zelfs naar een nieuwe school. Dit kan erg spannend zijn voor kinderen. Het is dus ook erg belangrijk dat ze goed voorbereid zijn. Wil jij graag weten hoe jij je kind kan voorbereiden? Lees dan snel verder! 

1. Praat erover 

Eén van de belangrijkste tips die vaak wordt meegeven voor het nieuwe schooljaar is dat je er het beste over kan praten met je kind. Laat ook zeker merken aan je kindje dat je snapt dat het spannend is, maar stel ze uiteraard vooral gerust. Het is natuurlijk belangrijk dat je ze niet nog nerveuzer, maakt dan dat ze al zijn.

Het is ook belangrijk dat jij aan je kind gaat vragen waar die nou zo nerveus voor is, want op die manier kan je daarop in gaan en het erover hebben met ze. 

Ga het vooral hebben over de leuke dingen die ze gaan doen op school. Vertel ze onder andere over de verschillende vakken die ze gaan hebben, bijvoorbeeld gym, creatieve vakken, maar ook taal. 

De belangrijkste tip die wordt meegeven tijdens het praten is dat je goed naar ze luistert. Het is natuurlijk niet leuk voor ze als ze merken dat je niet naar ze luistert. 

2. Leer de school kennen

Mocht het nou zo zijn dat je kind helemaal niet bekend is met de school dan wordt het wel vaak aanbevolen om ze kennis te laten maken met de school. Het kan bijvoorbeeld best wel helpen als je een paar keer richting de school gaat. Heel veel kinderen vinden het al een stuk fijner als ze echt kunnen zien waar ze naartoe gaan. Vaak is het ook al mogelijk om even te spelen op het schoolplein, dit vinden kinderen natuurlijk helemaal leuk. 

Mocht het nou zo zijn dat je op een tijdstip gaat dat er lessen zijn dan kan je best vaak vragen of je kind even binnen mag meekijken. Zo hebben ze natuurlijk een goede blik op hoe de lessen eruit gaan zien. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind op dezelfde school blijft, maar wel naar een ander klaslokaal. Bespreek dan met elkaar wat je kind kan verwachten van de lessen daar. Je kan ook altijd ook nog even naar de school gaan en naar het klaslokaal gaan.

3. Schoolritme 

In de zomervakantie zijn kinderen natuurlijk toch een ander ritme gewend. Zo gaan kinderen vaak wat later naar bed dan normaal. Het wordt dan ook aangeraden om aan het einde van de vakantie al een beetje het schoolritme terug te halen. 

Het is dan handig om je kinderen wat eerder naar bed te sturen. Het is natuurlijk zo dat kinderen ongeveer negen tot elf uur slaap nodig hebben. Dit verschilt ook nog met de leeftijd van je kind. Houd hier wel rekening mee, want het is wel zo goed als je kinderen helemaal uitgerust kunnen beginnen aan het nieuwe schooljaar. Als je toch nog een beetje wilt volhouden dat ze in de vakantie later naar bed kunnen, dan kan je altijd nog beginnen met steeds een kwartiertje eerder. Dan kunnen ze eerst nog wel later naar bed, maar steeds eerder.

4. Schoolspullen kopen

Het is naast dat ze zelf goed voorbereid zijn ook handig dat ze de schoolspullen goed voor elkaar hebben. Dit is vooral handig als ze naar de middelbare school gaan, dan moet je namelijk bijna alle spullen zelf halen. Op de basisschool is dit nog iets minder. Vaak hebben ze dan schriftjes nodig, een etui vol met pennen of potloden en natuurlijk ook stevige rugzak. Neem je kind vooral mee als je deze spullen gaat halen, want dan kunnen ze zelf aangeven wat ze leuk vinden. 

Zoals eerder is benoemd hebben ze op de middelbare school meer spullen nodig als het gaat over schoolspullen. Ook hier hebben ze schriften, etui met pennen en een goede rugzak nodig, maar vaak hebben scholen bepaalde eisen. Denk bijvoorbeeld aan een specifiek formaat van schriften, een agenda en een rekenmachine. Ook zouden ze kaftpapier nodig hebben, want daardoor blijven de boeken mooi. Kijk wel eerst goed of je ook rekbaar kaftpapier mag gebruiken.

Wat is belangrijk als je met je kind gaat praten over het nieuwe schooljaar?

Het is vooral belangrijk dat je goed naar ze luistert. Toon dus ook zeker interesse in hun verhalen. Stel ze ook vragen over waar ze nerveus voor zijn bijvoorbeeld.

Is vrijheid belangrijk als kinderen schoolspullen halen?

Ja, neem zeker je kinderen mee tijdens het kopen van schoolspullen. Zo kunnen ze namelijk laten zien wat zij leuk vinden.

Mag je voor het schooljaar begint ook kijken in een klaslokaal?

Mocht het nou zo zijn dat je naar de school gaat als er les is, dan is het vaak mogelijk om te vragen of je even binnen mag kijken.

Share:

editor