Kamperen kan de activiteit zijn om er lekker tussenuit te gaan en om je te verbinden met de prachtige natuur. Je kunt het overal waar het toegestaan is om met een tent te staan doen, in elk land. Het is al helemaal een leuke ervaring als het jouw eerste keer is! Spannend en misschien wel een nieuwe hobby? Je hebt wel een aantal aandachtspunten. Vooral als het dus jouw eerste keer is om een nacht door te brengen in de natuur. 

Tent

De juiste tent hebben is een must bij je eerste avontuur met kamperen. Neem een tent die perfect past bij jouw omstandigheden en omgeving. Een stevige tent bij locaties met harde windstoten, zoals dicht bij de duinen of een lichte tent voor een weekendje bos kamperen. De meeste tenten zijn wel regenbestendig, maar check dat vooral eerst even. Je wilt niet wakker worden in een zwembad van regen. Zorg ervoor dat je alle kleine benodigdheden er ook bij hebt zitten. Een hamer bijvoorbeeld, een zak haringen, of andere dingen die  genoodzaakt zijn.  

Locatie

De locatie is natuurlijk ook erg belangrijk als je gaat kamperen. Sommige locaties, zoals afgelegen gebieden, zijn voor de wat meer ervaren kampeerders geschikt. Blijf dus voor de eerste keer op een goede camping van minimaal drie sterren. Zo krijg jij een optimale en goede indruk van het overnachten in de natuur. 

Stroom

Een van de faciliteiten die minder of beperkt is, is de moderne technologie van stroom. We zijn allemaal natuurlijk gewend aan het steeds kunnen opladen van onze telefoon, lekker koken op een kookplaat, of lekker kunnen surfen op het internet. Het is dus goed om rekening te houden met het feit dat niet alle kampeerplaatsen dit beschikbaar hebben. 

Eten en drinken

Ook eten en drinken is iets waar je nu even twee keer over moet nadenken. Natuurlijk zijn er op de meeste drie-, vier- of vijfsterrencampings wel een aantal supermarktjes. Dat is het eigenlijk wel. Als je helemaal voorbereid wilt zijn, neem dan zelf een eigen koelkastje en flesjes water mee. Het kan erg duur zijn om dat daar aan te schaffen.

Weer

Check het weer voordat je gaat kamperen. Als het gaat stormen, hagelen, te koud of te warm is, dan is het geen goed moment om te gaan kamperen. Omdat je al beperkt bent in je comfortmiddelen, is het handig een weekend uit te zoeken waar de temperaturen rond de vijftien of twintig graden liggen. 

Budget

Als je gaat kamperen, dan is een budget aanhouden een heel goed plan. Leen dus zoveel mogelijk van vrienden of koop dingen tweedehands. Voor een ultieme kampeerervaring hoef je echt geen honderden euro’s uit te geven aan een superchique tent of leuke zitplek. Zolang hij maar stevig en ruim genoeg is voor jouw situatie, en klapstoeltjes werken prima. 

Veelgestelde vragen

Zijn er mogelijkheden om te wassen op een camping?

Bij sommige zijn er gezamenlijke wasruimtes waar je je kleding in kan wassen. Maar bij andere weer niet. Zorg ervoor dat je dit van tevoren weet, want dan weet je hoeveel kleding je kan inpakken en natuurlijk of je een waszak moet meenemen. 

Hoe bescherm ik mijn tent tegen viezigheid en beschadiging van onderaf?

Het is een hele klus om je tent weer mooi schoon te krijgen na een kampeer sessie. Hiervoor is een oplossing! Neem een grondzeil of footprint voor je tent mee. Deze beschermt de tent van beschadiging van bijvoorbeeld kiezelstenen en neemt ook nog eens veel schoonmaakwerk weg. 

Het regent op de camping, wat nu?

Toch onverwachte regen op de camping, dat kan voorkomen. Het is dan handig om bijvoorbeeld spellen mee te nemen die je kan doen om verveling te voorkomen. Bordspellen verdrijven snel de tijd en brengen een leuke connectie met zich mee met je mede kampeerders.   

Share:

editor